Gevuld Iers lendenstuk

6 personen
75 minuten

Ingrediënten:

    • 1 kg Ierse runderlende (aan één stuk) met vetrand, op kamertemperatuur
    • 400 g winterwortel
    • 50 g verse roomkaas, op kamertemperatuur
    • 1-2 eetlepels geraspte mierikswortel (versgeraspt of uit een potje)
    • 3 eetlepels peterselie, fijngehakt
    • 50 g boter, gesmolten
    • 300 g pastinaak of gele winterwortel
    • 500 g broccoliroosjes
    • 150 ml rode wijn
    • 150 ml vleesbouillon

VERDER NODIG:

  • rolladetouw
  • braadslede, ingevet

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

    • 1 kg Ierse runderlende (aan één stuk) met vetrand, op kamertemperatuur
    • 400 g winterwortel
    • 50 g verse roomkaas, op kamertemperatuur
    • 1-2 eetlepels geraspte mierikswortel (versgeraspt of uit een potje)
    • 3 eetlepels peterselie, fijngehakt
    • 50 g boter, gesmolten
    • 300 g pastinaak of gele winterwortel
    • 500 g broccoliroosjes
    • 150 ml rode wijn
    • 150 ml vleesbouillon

VERDER NODIG:

  • rolladetouw
  • braadslede, ingevet

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Schil 1 winterwortel met een dunschiller en schaaf de wortel ook met de dunschiller in lange dunne plakken.
  2. Meng in een kom de verse roomkaas met de mierikswortel en peterselie en voeg versgemalen zwarte peper naar smaak toe.
  3. Leg het Ierse lendenstuk op een plank met de vetrand naar boven. Snijd het lendenstuk over de hele lengte in tot op 2 cm van de rand. Klap het stuk vlees open en bestrijk de opengeslagen zijden met het kaasmengsel. Leg de plakken wortel op de onderkant en klap de bovenkant van het vlees er weer op. Bind het vlees elke twee centimeter op met rolladetouw.
  4. Wrijf het stuk vlees rondom in met zout en peper en bestrijk het ook rondom met de helft van de boter. Leg het vlees met de vetrand naar boven in de braadslede.
  5. Schil ook de andere wortels en pastinaken en snijd ze in dikken plakken.
  6. Snijd kleine broccoliroosjes van de struik. Schil de broccolistronk en snijd deze ook in plakken.
  7. Schep de groenten in een kom om met wat zout en peper en met de resterende gesmolten boter. Verdeel de groenten rond het vlees.
  8. Schuif de braadslede een richel onder het midden in de oven en schakel de oven in op 220 ˚C. Braad het vlees en de groenten in 40 minuten mooi bruin. Het vlees is dan van binnen rosé (kerntemperatuur 52˚C) en de groenten lekker beetgaar. Schenk als het te hard gaat een klein beetje water op de bodem van de braadslede.
  9. Leg het vlees op een plank en houd het warm in de openstaande uitgeschakelde oven.
  10. Schep de groenten op een schaal.
  11. Roer de wijn en bouillon door het braadvet in de braadslede en kook alles op hoog vuur in tot een lekkere jus.
  12. Snijd het vlees in dunne plakken en leg ze tussen de groente. Geef de jus er apart bij.

Bereidingswijze:

  1. Schil 1 winterwortel met een dunschiller en schaaf de wortel ook met de dunschiller in lange dunne plakken.
  2. Meng in een kom de verse roomkaas met de mierikswortel en peterselie en voeg versgemalen zwarte peper naar smaak toe.
  3. Leg het Ierse lendenstuk op een plank met de vetrand naar boven. Snijd het lendenstuk over de hele lengte in tot op 2 cm van de rand. Klap het stuk vlees open en bestrijk de opengeslagen zijden met het kaasmengsel. Leg de plakken wortel op de onderkant en klap de bovenkant van het vlees er weer op. Bind het vlees elke twee centimeter op met rolladetouw.
  4. Wrijf het stuk vlees rondom in met zout en peper en bestrijk het ook rondom met de helft van de boter. Leg het vlees met de vetrand naar boven in de braadslede.
  5. Schil ook de andere wortels en pastinaken en snijd ze in dikken plakken.
  6. Snijd kleine broccoliroosjes van de struik. Schil de broccolistronk en snijd deze ook in plakken.
  7. Schep de groenten in een kom om met wat zout en peper en met de resterende gesmolten boter. Verdeel de groenten rond het vlees.
  8. Schuif de braadslede een richel onder het midden in de oven en schakel de oven in op 220 ˚C. Braad het vlees en de groenten in 40 minuten mooi bruin. Het vlees is dan van binnen rosé (kerntemperatuur 52˚C) en de groenten lekker beetgaar. Schenk als het te hard gaat een klein beetje water op de bodem van de braadslede.
  9. Leg het vlees op een plank en houd het warm in de openstaande uitgeschakelde oven.
  10. Schep de groenten op een schaal.
  11. Roer de wijn en bouillon door het braadvet in de braadslede en kook alles op hoog vuur in tot een lekkere jus.
  12. Snijd het vlees in dunne plakken en leg ze tussen de groente. Geef de jus er apart bij.