een overzicht van alle snitten van een koe

Wat zit waar?

Biefstuk, entrecote, stoofvlees… Wat zit waar bij de koe? En welke snitten gebruik je voor welk gerechten? Hier vind je een overzicht van alle stukken.

snitten van het Ierse rund bieflapje

Bieflapje

Bieflappen of baklappen worden van magere rundvleesdelen gesneden. Het vlees kan zowel gaar als rosé gegeten worden.

bakken ± 5-10 min.

snitten van het Ierse rund biefstuk

Biefstuk

Biefstuk wordt gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende. Het is een mals stukje vlees! Schroei biefstuk tijdens het bakken snel dicht en houd het vlees in beweging.

bakken ± 3-5 min.

snitten van het Ierse rund entrecote

Entrecote

Entrecote is een premium gesneden stuk rundvlees van de dunne lende en heeft een klein vetrandje. Entrecote met haas en been noemen we een T-bone.

Als je het vetrandje wilt verwijderen doe dit dan pas ná het bakken. Het randje houd het vlees heerlijk mals.

bakken ± 6-8 min.

snitten van het Ierse rund gehakt

Gehakt

Gehakt is gemalen vlees en kan afkomstig zijn van meerdere delen van de koe. Rundergehakt mag maximaal 25 gram vet per 100 gram vlees bevatten, mager rundergehakt maximaal 15 gram. Gehakt is ook te koop onder de naam half-om-half (of halfom), dat wil zeggen dat het deels uit rund- en deels uit varkensgehakt bestaat.

snitten van het Ierse rund hacheevlees

Hacheevlees

Hacheevlees is rundvlees met een grove vleesdraad voor allerlei stoofgerechten. Dus voor de heerlijke Ierse stews of Hollandse hachee.

Als je het gerecht 1 dag van te voren bereid trekken de smaken nog meer in en word het vlees nog zachter.

stoven ± 130-160 min.

snitten van het Ierse rund kogelbiefstuk

Kogelbiefstuk

Kogelbiefstuk komt uit het zachtste deel, de kogel, van de bovenbil. Nog malser dan biefstuk!

bakken ± 3-5 min.

snitten van het Ierse rund runderlap

Magere runderlap

Magere runderlap wordt ook wel ‘draadjesvlees’ genoemd. Het vlees is geschikt om te stoven of braden. Door het gebruik van ‘zure’ ingrediënten als bijvoorbeeld tomaten, wijn of wat azijn is het mogelijk om het vlees malser te laten worden.

stoven ± 100-120 min.

snitten van het Ierse rund ossenhaas

Ossenhaas/tournedos

Haas is het malste en mooiste deel van het rund. Biefstuk van de haas wordt ook wel tournedos genoemd. Een ossenhaas weegt ongeveer tussen de twee en vijf kilo.

bakken ± 3-5 min.

snitten van het Ierse rund ossenstaart

Ossenstaart

Dit is het staartgedeelte. Gebruik de ossenstaart om bouillon van te trekken of maak er een stoofschotel van. De lekkerste bouillon maak je door de stukken ossenstaart eerst door de bloem te halen en aan te braden met bouquet-garni. Laat de ossenstaart daarna gaar koken. Zo ontstaat een mooie, bruine bouillon.

koken ± 180 min.

snitten van het Ierse rund ribeye

Ribeye

Het vlees is iets gemarmerd (met een randje vet doorregen), waardoor het tijdens het bereiden lekker mals blijft.

bakken ± 4-6 min.

snitten van de Ierse koe rosbief

Rosbief

Rosbief is altijd een groot stuk vlees van de lende, met soms een dun vetlaagje. Na bereiding moet het vlees binnenin nog rosé zijn. Snijd het vlees altijd in dunne plakken, de smaak van het vlees is dan optimaal.

braden ± 25-30 min.

snitten van de Ierse koe riblappen

Runderriblap

Fijne riblappen zijn de meest malse stooflappen van het rund en het snelst te bereiden. Door iets zuurs (bijvoorbeeld azijn of wijn) aan het stoofvocht toe te voegen is het vlees sneller zacht.

stoven ± 150-180 min.

snitten van de Ierse koe sukade

Sukadelap

Sukadelap wordt gesneden van de schouder. Er loopt een peesje door het vlees. Daaraan ontleent de sukadelap zijn naam en zijn typische smaak en structuur. Na bereiding is het peesje vrijwel net zo zacht als het vlees zelf.

stoven ± 130-160 min.

snitten van de Ierse koe Brisket

Bavette

Bavette komt uit de achterkant van de buik van de koe. Het is een stuk waar de koe hard heeft moeten werken en hierdoor is de structuur grover en de smaak intenser. Je bereidt het als biefstuk en heeft niet meer nodig dan wat zout en peper.

bakken ± 4-6 min.

snitten van de Ierse koe Bavette

Brisket

De brisket is het borststuk. Een stuk vlees wat in Nederland voorheen niet veel werd gesneden, maar de populariteit neemt toe en meer slagers verkopen dan ook dit stuk vlees. Het leent zich goed voor een langzame bereiding op lage temperatuur.

stoven ± 130-160 min.

snitten van de Ierse koe Flat iron Steak

Flat Iron steak

Flat iron steak is sukade, maar dan zonder zeen en als steak gesneden. Het leent zich goed om te marineren. Grill het vlees indirect op een iets lagere temperatuur. Hierdoor verkoolt de buitenkant niet en wordt de binnenkant goed verwarmd.