Roast van rosbief met zoete aardappelpuree en marsala jus

4 personen
40 minuten

Ingrediënten

  • 600 g Irish beef rosbief
  • 250 ml Marsala/port/sherry
  • 6 zoete aardappelen
  • 1 bosje gewassen bospeentjes
  • 1 el olijfolie (om in te bakken)
  • roomboter (om als laatste in te bakken)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Verse tijm en grof zeezout voor het serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

  • 600 g Irish beef rosbief
  • 250 ml Marsala/port/sherry
  • 6 zoete aardappelen
  • 1 bosje gewassen bospeentjes
  • 1 el olijfolie (om in te bakken)
  • roomboter (om als laatste in te bakken)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Verse tijm en grof zeezout voor het serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze

  1. Leg de rosbief minimaal 1 uur van tevoren uit de koelkast en bestrooi met een beetje zeezout.
  2. Gaar de zoete aardappel in de schil ingeprikt met een vork in een oven van 180 graden ongeveer 1 uur. Wanneer de aardappels gaar zijn pel je ze als ze afgekoeld zijn en roer je de aardappel los in een kom tot een zachte puree. Breng op smaak met zout en olijfolie. Je kunt de puree warm houden in een pan op de warmhoudstand van je fornuis.
  3. Bereid tegelijk d bospeentjes. Was de wortels en doe ze in een ovenschaal met olie en peper en zout. Rooster de bospeentjes ongeveer 25 minuten totdat ze mooi glimmen en zacht zijn geworden. Dit kan tegelijk met de zoete aardappels.
  4. Laat een (grill)pan goed heet worden op hoog vuur. Doe een klein beetje olie in de pan en wanneer de pan warm genoeg is schroei je de rosbief mooi dicht. Niet schrikken dit geeft soms wat spetters en je moet de afzuigkap goed aanzetten. Hoe hoger het vuur, hoe sneller de rosbief dicht is geschroeid en alle vleessappen het vlees van binnen lekker mals houden. Draai het vlees gelijkmatig om, zodat alle kanten dezelfde bereiding krijgen. Je bakt het vlees ongeveer 10 minuten. De laatste 4 minuten doe je wat roomboter bij de rosbief en bak je het vlees nog lekker in de boter mee.
  5. Haal de rosbief wanneer deze mooi bruin is van het vuur en leg er verse takjes tijm om. Bind de tijm vast met een rollade touw.
  6. Daarna moet de rosbief ongeveer 25 minuten in de oven om lekker door te garen. Doe dit in een ovenschaal.
  7. Ondertussen kun je de Marsala wijn of sherry of port bijvoorbeeld in een steelpannetje op het fornuis aan de kook brengen en in laten koken tot een jus. Dit is heel gemakkelijk en je hoeft er alleen maar bij te blijven. De overige gerechten staan in de oven dus je hebt hier alle tijd en aandacht voor.
  8. Wanneer je gaat serveren haal je de rosbief uit de oven en snij je deze in dunne plakken. Serveer de bordjes met een beetje zoete aardappelpuree in het midden, wat plakjes rosbief en daarover de ingekookte Marsala jus. Bestrooi met wat verse zeezout en peper en serveer direct.

Bereidingswijze

  1. Leg de rosbief minimaal 1 uur van tevoren uit de koelkast en bestrooi met een beetje zeezout.
  2. Gaar de zoete aardappel in de schil ingeprikt met een vork in een oven van 180 graden ongeveer 1 uur. Wanneer de aardappels gaar zijn pel je ze als ze afgekoeld zijn en roer je de aardappel los in een kom tot een zachte puree. Breng op smaak met zout en olijfolie. Je kunt de puree warm houden in een pan op de warmhoudstand van je fornuis.
  3. Bereid tegelijk d bospeentjes. Was de wortels en doe ze in een ovenschaal met olie en peper en zout. Rooster de bospeentjes ongeveer 25 minuten totdat ze mooi glimmen en zacht zijn geworden. Dit kan tegelijk met de zoete aardappels.
  4. Laat een (grill)pan goed heet worden op hoog vuur. Doe een klein beetje olie in de pan en wanneer de pan warm genoeg is schroei je de rosbief mooi dicht. Niet schrikken dit geeft soms wat spetters en je moet de afzuigkap goed aanzetten. Hoe hoger het vuur, hoe sneller de rosbief dicht is geschroeid en alle vleessappen het vlees van binnen lekker mals houden. Draai het vlees gelijkmatig om, zodat alle kanten dezelfde bereiding krijgen. Je bakt het vlees ongeveer 10 minuten. De laatste 4 minuten doe je wat roomboter bij de rosbief en bak je het vlees nog lekker in de boter mee.
  5. Haal de rosbief wanneer deze mooi bruin is van het vuur en leg er verse takjes tijm om. Bind de tijm vast met een rollade touw.
  6. Daarna moet de rosbief ongeveer 25 minuten in de oven om lekker door te garen. Doe dit in een ovenschaal.
  7. Ondertussen kun je de Marsala wijn of sherry of port bijvoorbeeld in een steelpannetje op het fornuis aan de kook brengen en in laten koken tot een jus. Dit is heel gemakkelijk en je hoeft er alleen maar bij te blijven. De overige gerechten staan in de oven dus je hebt hier alle tijd en aandacht voor.
  8. Wanneer je gaat serveren haal je de rosbief uit de oven en snij je deze in dunne plakken. Serveer de bordjes met een beetje zoete aardappelpuree in het midden, wat plakjes rosbief en daarover de ingekookte Marsala jus. Bestrooi met wat verse zeezout en peper en serveer direct.