Gegrilde Ierse runderburgers met guacamole

Zelfgemaakte hamburgers smaken niet alleen heerlijk, maar je kunt ze ook zo gezond maken als je zelf wil. Hou ze alleen niet te lang op je barbecue, je wil immers niet dat ze uitdrogen. Een hamburger hoort mooi sappig te zijn! We houden van onze guacamole met een beetje bite, dus voor het beste resultaat, prak de avocado niet te veel, maar laat er juist wat mooie, grove stukjes in.

6 personen

Ingrediënten

Voor de hamburgers

  • 500 g runderlende, schoongemaakt en grof gehakt
  • 2 el gesnipperde ui
  • 1 el Dijon-mosterd
  • Handvol verse korianderblaadjes, plus extra om te garneren
  • 1 el olijfolie
  • 6 kleine hamburgerbroodjes
  • 3 el mayonaise
  • 1 little gem sla, in blaadjes gescheurd
  • 3 tomaten, in plakjes
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Voor de guacamole

  • 1 rijpe avocado
  • 1 klein teentje knoflook, geplet
  • 1 el vers limoensap
  • 1 gepelde tomaat, zonder zaadjes en in stukjes
  • Paar druppels Tabasco
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Voor de hamburgers

  • 500 g runderlende, schoongemaakt en grof gehakt
  • 2 el gesnipperde ui
  • 1 el Dijon-mosterd
  • Handvol verse korianderblaadjes, plus extra om te garneren
  • 1 el olijfolie
  • 6 kleine hamburgerbroodjes
  • 3 el mayonaise
  • 1 little gem sla, in blaadjes gescheurd
  • 3 tomaten, in plakjes
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Voor de guacamole

  • 1 rijpe avocado
  • 1 klein teentje knoflook, geplet
  • 1 el vers limoensap
  • 1 gepelde tomaat, zonder zaadjes en in stukjes
  • Paar druppels Tabasco
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze

  1. Doe de runderlende, ui, mosterd en koriander in een keukenmachine met een halve theelepel zout en zwarte peper naar smaak. Meng alles door elkaar, maar zorg ervoor dat je niet te lang mixt, de structuur moet wat grof blijven.
  2. Maak van het mengsel vervolgens zes hamburgers. Leg ze op een bord, dek af met huishoudfolie en zet ze in de koelkast tot ze nodig zijn (hierdoor worden ze steviger).
  3. Verwarm een ​​grillpan of braadpan ongeveer 4 minuten voor op hoog vuur en draai het vuur dan laag. Bestrijk de verwarmde pan met olijfolie en voeg de hamburgers toe. Gebruik een spatel om de burgers lichtjes aan te drukken en zorg ervoor dat elke burger volledig in contact is met de bakplaat.
  4. Bak de burgers naar wens ongeveer 3-4 minuten aan elke kant – het kan zijn dat je ze in twee porties moet bakken.
  5. Snijd voor de guacamole de avocado doormidden, lepel het vruchtvlees eruit en prak met een vork. Meng de knoflook, het limoensap, de tomaat, de tabasco erdoor en breng licht op smaak.
  6. Als de burgers gaar zijn, leg je ze op een ander bord en veeg je de grillpan schoon met keukenpapier. Halveer je hamburgerbroodjes en rooster ze lichtjes.
  7. Leg de onderste helften op voorverwarmde borden, besmeer met mayonaise en garneer met de sla, plakjes tomaat en rode ui. Bedek elk broodje met een burger en voeg een flinke klodder van de guacamole toe. Verdeel de rest van de koriander erover en leg ze de bovenkant van de broodjes erop om te serveren.

Bereidingswijze

  1. Doe de runderlende, ui, mosterd en koriander in een keukenmachine met een halve theelepel zout en zwarte peper naar smaak. Meng alles door elkaar, maar zorg ervoor dat je niet te lang mixt, de structuur moet wat grof blijven.
  2. Maak van het mengsel vervolgens zes hamburgers. Leg ze op een bord, dek af met huishoudfolie en zet ze in de koelkast tot ze nodig zijn (hierdoor worden ze steviger).
  3. Verwarm een ​​grillpan of braadpan ongeveer 4 minuten voor op hoog vuur en draai het vuur dan laag. Bestrijk de verwarmde pan met olijfolie en voeg de hamburgers toe. Gebruik een spatel om de burgers lichtjes aan te drukken en zorg ervoor dat elke burger volledig in contact is met de bakplaat.
  4. Bak de burgers naar wens ongeveer 3-4 minuten aan elke kant – het kan zijn dat je ze in twee porties moet bakken.
  5. Snijd voor de guacamole de avocado doormidden, lepel het vruchtvlees eruit en prak met een vork. Meng de knoflook, het limoensap, de tomaat, de tabasco erdoor en breng licht op smaak.
  6. Als de burgers gaar zijn, leg je ze op een ander bord en veeg je de grillpan schoon met keukenpapier. Halveer je hamburgerbroodjes en rooster ze lichtjes.
  7. Leg de onderste helften op voorverwarmde borden, besmeer met mayonaise en garneer met de sla, plakjes tomaat en rode ui. Bedek elk broodje met een burger en voeg een flinke klodder van de guacamole toe. Verdeel de rest van de koriander erover en leg ze de bovenkant van de broodjes erop om te serveren.