Gegrilde Ierse entrecote met paddestoelenmix en aardappeltjes

4 personen
30 minuten

Ingrediënten

  • 4 stukken entrecote van 175-200 gram
  • 600 gram in grove stukken gesneden gemengde paddestoelen
  • 600 gram in dikke schijfjes gesneden aardappels
  • Rozemarijn
  • 2 teentjes fijngesneden knoflook
  • Olie (om in te bakken)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Maldon zeezout voor het serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

  • 4 stukken entrecote van 175-200 gram
  • 600 gram in grove stukken gesneden gemengde paddestoelen
  • 600 gram in dikke schijfjes gesneden aardappels
  • Rozemarijn
  • 2 teentjes fijngesneden knoflook
  • Olie (om in te bakken)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Maldon zeezout voor het serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze

  1. Leg de entrecote minimaal 1 uur van tevoren uit de koelkast en bestrooi met een beetje zeezout.
  2. Bereid als eerste de oven aardappels. Snij de aardappels in dikke schijfjes van ongeveer 1 cm dikte. Je kunt de schil eraan laten. Doe de aardappels in een ovenschaal en bak deze op 185 graden eerst zonder olie en kruiden totdat ze mooi lichtbruin zijn voor 20 minuten. Als de aardappels uit de oven komen kun je ze met olie en zout bestrijken.
  3. Laat een (grill)pan goed heet worden op hoog vuur. Doe een klein beetje olie in de pan en wanneer de pan warm genoeg is schroei je de entrecotes mooi dicht. Niet allemaal tegelijk, maar per twee stuks. Niet schrikken dit geeft soms wat spetters en je moet de afzuigkap goed aanzetten. Hoe hoger het vuur, hoe sneller de entrecote dicht is geschroeid en alle vleessappen het vlees van binnen lekker mals houden. Draai het vlees gelijkmatig om, zodat beide kanten dezelfde bereiding krijgen. Je bakt het vlees ongeveer 4 minuten (2 minuut per kant).
  4. Haal de entrecote wanneer deze mooi bruin is van het vuur en bak in de nog hete pan de gesneden gemengde paddenstoelen ongeveer 10 minuten met de knoflook. Het vlees ligt rustig even te rusten op een bord of snijplank (losjes ingewikkeld in aluminiumfolie).
  5. Op het moment dat je bijna aan tafel gaat kun je zo gemakkelijk de laatste 15 minuten de aardappels en de entrecote met de verse rozemarijn in de oven nagaren op dezelfde temperatuur.
  6. Serveer de entrecote met verse Maldon zeezout vlokken en verse zwarte peper uit de molen, de gebakken paddenstoelen en de aardappeltjes uit de oven.

Bereidingswijze

  1. Leg de entrecote minimaal 1 uur van tevoren uit de koelkast en bestrooi met een beetje zeezout.
  2. Bereid als eerste de oven aardappels. Snij de aardappels in dikke schijfjes van ongeveer 1 cm dikte. Je kunt de schil eraan laten. Doe de aardappels in een ovenschaal en bak deze op 185 graden eerst zonder olie en kruiden totdat ze mooi lichtbruin zijn voor 20 minuten. Als de aardappels uit de oven komen kun je ze met olie en zout bestrijken.
  3. Laat een (grill)pan goed heet worden op hoog vuur. Doe een klein beetje olie in de pan en wanneer de pan warm genoeg is schroei je de entrecotes mooi dicht. Niet allemaal tegelijk, maar per twee stuks. Niet schrikken dit geeft soms wat spetters en je moet de afzuigkap goed aanzetten. Hoe hoger het vuur, hoe sneller de entrecote dicht is geschroeid en alle vleessappen het vlees van binnen lekker mals houden. Draai het vlees gelijkmatig om, zodat beide kanten dezelfde bereiding krijgen. Je bakt het vlees ongeveer 4 minuten (2 minuut per kant).
  4. Haal de entrecote wanneer deze mooi bruin is van het vuur en bak in de nog hete pan de gesneden gemengde paddenstoelen ongeveer 10 minuten met de knoflook. Het vlees ligt rustig even te rusten op een bord of snijplank (losjes ingewikkeld in aluminiumfolie).
  5. Op het moment dat je bijna aan tafel gaat kun je zo gemakkelijk de laatste 15 minuten de aardappels en de entrecote met de verse rozemarijn in de oven nagaren op dezelfde temperatuur.
  6. Serveer de entrecote met verse Maldon zeezout vlokken en verse zwarte peper uit de molen, de gebakken paddenstoelen en de aardappeltjes uit de oven.