• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Wonderstoof met melk

Ingrediënten

  • 1 kilo runderstoofvlees, van de hals
  • 3 dl melk
  • 2 dl room
  • 1 sjalot in ringen
  • 5 champignons in plakjes
  • olie
  • zout en peper

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Snij het stoofvlees in flinke stukken. Meng bloem met zout en peper en haal het rundvlees hier doorheen.
  2. Bak in een stoofpan in wat olie, zodat het net mooi bruin is. Haal uit de pan. Scheut extra olie, bak nu de champignons en de sjalot. Vlees mag erbij. Schep goed om en bak even samen.
  3. Giet er dan het melk en room mengsel bij. Let op, laat alles voor je gaat koken op kamertemperatuur komen. Breng aan de kook en zet met de deksel erop in een oven op 150° C.
  4. Na een uur roer je alles nog eens goed door en nu zet je oven op 120°C. Deksel schuin op de pan en laat nog een uur gaan. Pas op, rustig aan. Af en toe kijken.
  5. En dan het wonder: het vlees ligt zacht, ingepakt in een dikke zijdeachtige melkwolk. En een smaak! Karamel, het zuiverste vlees en zacht ernaast de champignons en sjalot. Een stoofwonder.

Tip: Gaaf met patat en Coleman’s mosterd

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?