Warme rundvleessalade met gegrilde salade romaine en bosuien

4 personen
30 minuten

Ingrediënten:

    • 450 g longhaas
    • 1 teen knoflook, door de helft gesneden
    • 3 el olijfolie
    • 20 kleine bosuien, gesneden
    • 4 kroppen salade romaine, in de lengte door de helft gesneden
    • 100 g semi zongedroogde tomaten
    • 1-2 tl balsamicoazijn (goede kwaliteit)

AIOLI

  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl witte wijnazijn
  • Een snuf basterdsuiker
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 100 ml olijfolie
  • 100 ml zonnebloemolie
  • Ciabatta brood, om erbij te serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

    • 450 g longhaas
    • 1 teen knoflook, door de helft gesneden
    • 3 el olijfolie
    • 20 kleine bosuien, gesneden
    • 4 kroppen salade romaine, in de lengte door de helft gesneden
    • 100 g semi zongedroogde tomaten
    • 1-2 tl balsamicoazijn (goede kwaliteit)

AIOLI

  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl witte wijnazijn
  • Een snuf basterdsuiker
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 100 ml olijfolie
  • 100 ml zonnebloemolie
  • Ciabatta brood, om erbij te serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Om de aioli te bereiden breek je het ei in de keukenmachine en voeg je de knoflook, een halve theelepel zout en de azijn, suiker, mosterd en 1 eetlepel olijfolie toe. Doe de deksel op de keukenmachine en zet deze 10 seconden aan. Laat een paar seconden rusten en zet de machine weer aan terwijl je langzaam meer olijfolie in een dunne gelijkmatige straal door de invoerbuis van de keukenmachine schenkt. Ongeveer 4 a 5 eetlepels olie is voldoende.
  2. Zet het apparaat uit, haal de deksel eraf, schraap de zijkanten schoon en zet de machine nog eens 2-3 seconden aan, voeg dan zout en peper naar smaak toe. Doe het mengsel in een kom, bedek en zet koel tot je het nodig hebt.
  3. Verhit een gietijzeren grillpan totdat deze gloeiendheet is en licht begint te roken. Wrijf het rundvlees in met de gehalveerde knoflookteen en een eetlepel olijfolie. Leg het stuk in de grillpan en braad ongeveer 8 minuten aan beide zijden totdat het een mooie kleur heeft aan de buitenkant, maar nog rood is aan de binnenkant. Bestrooi met zout, en bedek het losjes met aluminiumfolie en zet weg op een warme plek.
  4. Veeg de grillpan schoon. Doe de rest van de olijfolie met wat peper en zout in een ondiepe schaal, doe er de bosuien bij en hussel deze tot ze bedekt zijn. Leg ze in de grillpan en braad ze 6-8 minuten, keer ze regelmatig om tot ze een mooie kleur hebben. In de tussentijd smeer je een beetje olijfolie op de gesneden kroppen salade romaine en doe ze in de grillpan. Grill 2 minuten aan beide kanten tot ze goed doorbakken zijn, maar wel hun vorm behouden.
  5. Schik de gehalveerde kroppen salade romaine op een bord en voeg de bosuien en semi zongedroogde tomaten toe. Sprenkel de balsamicoazijn erover. Snijd het vlees in plakjes van 1 cm en leg deze op de salade. Roer de sappen van het rundvlees door de aioli en sprenkel een beetje over de salade. De rest van de aioli kan apart in een klein schaaltje op tafel geserveerd worden. Serveer er apart wat ciabatta brood bij.

Bereidingswijze:

  1. Om de aioli te bereiden breek je het ei in de keukenmachine en voeg je de knoflook, een halve theelepel zout en de azijn, suiker, mosterd en 1 eetlepel olijfolie toe. Doe de deksel op de keukenmachine en zet deze 10 seconden aan. Laat een paar seconden rusten en zet de machine weer aan terwijl je langzaam meer olijfolie in een dunne gelijkmatige straal door de invoerbuis van de keukenmachine schenkt. Ongeveer 4 a 5 eetlepels olie is voldoende.
  2. Zet het apparaat uit, haal de deksel eraf, schraap de zijkanten schoon en zet de machine nog eens 2-3 seconden aan, voeg dan zout en peper naar smaak toe. Doe het mengsel in een kom, bedek en zet koel tot je het nodig hebt.
  3. Verhit een gietijzeren grillpan totdat deze gloeiendheet is en licht begint te roken. Wrijf het rundvlees in met de gehalveerde knoflookteen en een eetlepel olijfolie. Leg het stuk in de grillpan en braad ongeveer 8 minuten aan beide zijden totdat het een mooie kleur heeft aan de buitenkant, maar nog rood is aan de binnenkant. Bestrooi met zout, en bedek het losjes met aluminiumfolie en zet weg op een warme plek.
  4. Veeg de grillpan schoon. Doe de rest van de olijfolie met wat peper en zout in een ondiepe schaal, doe er de bosuien bij en hussel deze tot ze bedekt zijn. Leg ze in de grillpan en braad ze 6-8 minuten, keer ze regelmatig om tot ze een mooie kleur hebben. In de tussentijd smeer je een beetje olijfolie op de gesneden kroppen salade romaine en doe ze in de grillpan. Grill 2 minuten aan beide kanten tot ze goed doorbakken zijn, maar wel hun vorm behouden.
  5. Schik de gehalveerde kroppen salade romaine op een bord en voeg de bosuien en semi zongedroogde tomaten toe. Sprenkel de balsamicoazijn erover. Snijd het vlees in plakjes van 1 cm en leg deze op de salade. Roer de sappen van het rundvlees door de aioli en sprenkel een beetje over de salade. De rest van de aioli kan apart in een klein schaaltje op tafel geserveerd worden. Serveer er apart wat ciabatta brood bij.