• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    30 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ

Tagliata met Ierse entrecote

Ingrediënten

  • 4 Ierse entrecotes, op kamertemperatuur
  • 600 g verschillende soorten/kleuren tomaten
  • 5 el olijfolie extra vergine
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 10 g basilicum, alleen de blaadjes
  • 1 el olijfolie
  • 85 g rucola
  • 60 g Parmezaanse kaas (aan een stuk)
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • grillpan of BBQ

Waarom BBQ’en met Iers rundvlees?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze

  1. Snij de tomaten in plakjes en partjes en halveer de kleinere. Doe ze in een kom en besprenkel ze met 4 eetlepels olijfolie extra vergine en de balsamicoazijn. Voeg de sjalot toe en schep om. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met de basilicumblaadjes. Verhit de grillpan. Dep de entrecotes droog met keukenpapier, bestrijk ze dun met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met zout en peper. Grill de entrecotes naar wens rare, medium rare of medium. Keer ze om als ze gemakkelijk loslaten van de grillpan. Laat de entrecotes 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel. Verdeel ondertussen de rucola over de borden. Snij de entrecotes in schuine repen van circa 7 mm. Leg het op de rucola, besprenkel met de rest van de olijfolie extra vergine en schaaf de Parmezaanse kaas erover. Serveer met de tomatensalade.

BBQ-tip: Dit is in de zomer natuurlijk heel lekker op de BBQ! Weetje: Tagliare betekent snijden in het Italiaans. Tagliata=gesneden.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?