T-bone steak met sjalot- en dragonboter

4 personen
30 minuten

Ingrediënten:

  • 4 T-bone steaks, ongeveer 2,5 cm dik
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 el zonnebloemolie
  • Knapperige aardappelschijfjes
  • 175 g boter
  • 3 sjalotten, heel fijngesneden
  • 2 el grof geplette zwarte peperkorrels
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 2 el verse dragon gehakt
  • 2 el geknipte verse bieslook
  • Knisperige groene salade met een beetje dressing

  • Knapperige aardappelschijfjes|Knisperige groene salade met een beetje dressing
  • Sjalot- en dragonboter
  • Om te serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES? 

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak. 

Ingrediënten:

  • 4 T-bone steaks, ongeveer 2,5 cm dik
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 el zonnebloemolie
  • Knapperige aardappelschijfjes
  • 175 g boter
  • 3 sjalotten, heel fijngesneden
  • 2 el grof geplette zwarte peperkorrels
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 2 el verse dragon gehakt
  • 2 el geknipte verse bieslook
  • Knisperige groene salade met een beetje dressing

  • Knapperige aardappelschijfjes|Knisperige groene salade met een beetje dressing
  • Sjalot- en dragonboter
  • Om te serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES? 

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak. 

Bereidingswijze:

  1. Om de sjalot- en dragonboter te maken, verhit je de olie en een klontje boter in een kleine pan. Voeg de sjalotten toe en bak 6-8 minuten op een matig vuur tot ze zacht, maar niet verkleurd zijn. Laat afkoelen en roer er dan de peperkorrels, mosterd, dragon en bieslook door. Schep dit op een vel bakpapier en vorm een rol van ongeveer 4 cm dikte. Laat het afkoelen tot het stevig is en gebruik wanneer nodig.
  2. Haal de T-bone steaks 30 minuten voordat je ze wil bereiden uit de koelkast en wrijf ze helemaal in met olijfolie. Bestrooi met peper en zout vlak voordat je gaat braden.
  3. Als je een kolenbarbecue gebruikt, steek deze dan 30 minuten voordat je gaat grillen aan. Indien je een gasbarbecue gebruikt, steek deze dan 10 minuten van tevoren aan. Je kunt ook een grote grillpan gebruiken. Als je een grillpan gebruikt, zet de pan op een hoog vuur en wacht tot deze gloeiendheet is. Schroei de steaks 2 minuten aan beide kanten, braad nog 3 minuten aan elke kant als je medium-rood wil of langer als je het vlees doorbakken wil.
  4. Haal de steaks van het vuur en leg ze op warme borden. Snijd de sjalot- en dragonboter in plakjes en leg er twee op elke steak. Laat 5 minuten rusten op een warme plek. Schep de knapperige aardappelschijfjes op elk bord en serveer met een aparte schaal frisse groene salade.

Bereidingswijze:

  1. Om de sjalot- en dragonboter te maken, verhit je de olie en een klontje boter in een kleine pan. Voeg de sjalotten toe en bak 6-8 minuten op een matig vuur tot ze zacht, maar niet verkleurd zijn. Laat afkoelen en roer er dan de peperkorrels, mosterd, dragon en bieslook door. Schep dit op een vel bakpapier en vorm een rol van ongeveer 4 cm dikte. Laat het afkoelen tot het stevig is en gebruik wanneer nodig.
  2. Haal de T-bone steaks 30 minuten voordat je ze wil bereiden uit de koelkast en wrijf ze helemaal in met olijfolie. Bestrooi met peper en zout vlak voordat je gaat braden.
  3. Als je een kolenbarbecue gebruikt, steek deze dan 30 minuten voordat je gaat grillen aan. Indien je een gasbarbecue gebruikt, steek deze dan 10 minuten van tevoren aan. Je kunt ook een grote grillpan gebruiken. Als je een grillpan gebruikt, zet de pan op een hoog vuur en wacht tot deze gloeiendheet is. Schroei de steaks 2 minuten aan beide kanten, braad nog 3 minuten aan elke kant als je medium-rood wil of langer als je het vlees doorbakken wil.
  4. Haal de steaks van het vuur en leg ze op warme borden. Snijd de sjalot- en dragonboter in plakjes en leg er twee op elke steak. Laat 5 minuten rusten op een warme plek. Schep de knapperige aardappelschijfjes op elk bord en serveer met een aparte schaal frisse groene salade.