Steak tartare van Iers rundvlees

4 personen
30 minuten

Ingrediënten:

STEAK TARTARE

    • 200 gr. Ierse runderschouderhaas (supervers)
    • 1 el sjalotjes, heel erg fijngesneden
    • 1 el kappertjes, heel erg fijngesneden
    • 3 eierdooiers
    • 1 el augurk, in kleine blokjes gesneden
    • 2 stuks ansjovisfilet, fijn gehakt
    • bieslook, fijn gesneden
    • Worcestershire saus naar smaak
    • Tabasco naar smaak

OESTERCRÈME

    • 2 dl slagroom
    • 2 platte oesters
    • peper en zout naar smaak
    • scheutje Chinese oestersaus
    • 1 ansjovis

OVERIG

  • 1 kreeft
  • 4 stuks platte Zeeland oesters, grof gesneden
  • bieslook, kappertjes, sjalot, augurkjes, slasoorten voor de garnering

 

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak

Ingrediënten:

STEAK TARTARE

    • 200 gr. Ierse runderschouderhaas (supervers)
    • 1 el sjalotjes, heel erg fijngesneden
    • 1 el kappertjes, heel erg fijngesneden
    • 3 eierdooiers
    • 1 el augurk, in kleine blokjes gesneden
    • 2 stuks ansjovisfilet, fijn gehakt
    • bieslook, fijn gesneden
    • Worcestershire saus naar smaak
    • Tabasco naar smaak

OESTERCRÈME

    • 2 dl slagroom
    • 2 platte oesters
    • peper en zout naar smaak
    • scheutje Chinese oestersaus
    • 1 ansjovis

OVERIG

  • 1 kreeft
  • 4 stuks platte Zeeland oesters, grof gesneden
  • bieslook, kappertjes, sjalot, augurkjes, slasoorten voor de garnering

 

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak

Bereidingswijze:

  1. Snipper de sjalot zo fijn mogelijk. Snij de augurkjes in piepkleine blokjes. Kappertjes snijden. Bieslook (houd eventueel wat achter voor garnering) en peterselie fijnsnijden.
  2. Dep de Ierse kogelbiefstuk droog met keukenpapier en snij het vlees in plakjes van ½ cm. Snijd de plakjes in reepjes van ½ cm en dan de reepjes weer in stukjes van ½ cm. Doe het vlees in een kom en voeg alle gesneden ingrediënten en de mosterd, tabasco, Worcestersauce en ketchup toe. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Zet de serveerring op een bord en schep er een vierde van de tartare in. Druk een klein beetje aan, maak er met een lepel een kuiltje in en haal de ring weg. Splits het ei en leg de eidooier in het kuiltje (de eiwitten worden niet gebruikt). Maak zo nog drie borden op.
  4. Dien op met geroosterd of gegrild stokbrood en extra tabasco, Worcestersauce en augurkjes. Bestrooi eventueel met de achtergehouden bieslook.

Bereidingswijze:

  1. Snipper de sjalot zo fijn mogelijk. Snij de augurkjes in piepkleine blokjes. Kappertjes snijden. Bieslook (houd eventueel wat achter voor garnering) en peterselie fijnsnijden.
  2. Dep de Ierse kogelbiefstuk droog met keukenpapier en snij het vlees in plakjes van ½ cm. Snijd de plakjes in reepjes van ½ cm en dan de reepjes weer in stukjes van ½ cm. Doe het vlees in een kom en voeg alle gesneden ingrediënten en de mosterd, tabasco, Worcestersauce en ketchup toe. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Zet de serveerring op een bord en schep er een vierde van de tartare in. Druk een klein beetje aan, maak er met een lepel een kuiltje in en haal de ring weg. Splits het ei en leg de eidooier in het kuiltje (de eiwitten worden niet gebruikt). Maak zo nog drie borden op.
  4. Dien op met geroosterd of gegrild stokbrood en extra tabasco, Worcestersauce en augurkjes. Bestrooi eventueel met de achtergehouden bieslook.