• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    45 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht

Steak Diane

Ingrediënten

  • 4 ossenhaasfilets van 150 g
  • 1 el olijfolie
  • 25 g boter
  • 1 sjalot, fijn gesneden
  • 150 g champignons, gesneden 120 ml cognac
  • 1 el witte wijn azijn
  • 150 ml witte wijn
  • 150 ml runderbouillon
  • 2 el Worcestershire saus
  • 1 el suiker
  • 150 ml slagroom
  • 1 el verse platte peterselie, fijn gehakt
  • scheutje vers citroensap

    voor de friet

  • 4 grote aardappels, schoon geboend en in grove stukken gesneden
  • 4 el olijfolie
  • 6 teentjes knoflook, ongepeld, licht geplet
  • zeezout en vers gemalen peper

.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220oC. Om de friet te maken, doe je de aardappels in een grote afsluitbare zak met de olijfolie en de knoflook. Voeg zout en peper naar smaak toe, sluit de zak en vermeng de aardappels gelijkmatig met de kruiden. Leg ze op een groot stuk bakpapier en rooster 25-30 minuten in de oven totdat de aardappels gaar en knapperig zijn, draai ze regelmatig om zodat ze allemaal gelijkmatig gaar worden.
  2. Als je klaar bent om de steaks te bereiden, verhit je een grote koekenpan met een dikke bodem. Bestrooi de steaks ruim met de peper. Doe de olie en een klont boter in de pan, zodra de boter niet meer schuimt, doe je de steaks in de pan. Bak de steaks 2-4 minuten aan elke kant, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Leg de steaks op een warm bord, bestrooi ze met zout en laat ze 5 minuten op een warme plek rusten.
  3. Doe de rest van de boter in een koekenpan en bak hierin de sjalot in 2-3 minuten zacht en laat niet bruin worden. Zet het vuur wat hoger, voeg de champignons toe en bestrooi ze naar smaak met peper en zout, bak ze nog 2-3 minuten zacht.
  4. Giet de cognac erover, het zal ongeveer 5-10 seconden flamberen en zal vervolgens doven als de alcohol verdampt is. Laat zachtjes koken totdat de vloeistof ingekookt is en er nog ongeveer een eetlepel of twee in de pan is. Giet de witte wijn azijn erbij en laat weer inkoken, giet de wijn erbij en laat zachtjes koken totdat de helft ingekookt is, af en toe roeren.
  5. Roer de bouillon met de Worcestershire saus, suiker en room in de pan. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat 10-15 minuten zachtjes koken totdat de saus zodanig ingedikt is dat deze aan de achterkant van een houten lepel blijft zitten, af en toe roeren. Roer de bladpeterselie erdoor en giet de citroensap er naar smaak bij. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Leg de steaks op voorverwarmde borden en leg de friet erbij. Giet de saus erover en serveer direct met de licht aangemaakte waterkers salade in een apart schaaltje.

Serveer met een licht aangemaakte salade

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?