Smash Burger recept maken met ketchup, sla en black cheddar

Met Iers rundvlees en dit recept leer je in een handomdraai de lekkerste smash burger maken. Deze burgers zijn een culinaire sensatie die de afgelopen jaren flink aan populariteit heeft gewonnen. In tegenstelling tot de traditionele dikke hamburger, kenmerkt de smash burger zich door het 'smashen' ofwel platdrukken van het vlees op een hete bakplaat of grill, wat resulteert in een knapperig, gekarameliseerd randje en een sappig midden. Deze bereidingswijze zorgt voor een intense vleessmaak en een onweerstaanbare textuur. Het concept is eenvoudig, maar de smaakexplosie is allesbehalve dat. Met mals Iers rundvlees van Irish Beef wordt het de meest sappige en smaakvolle burger die je ooit hebt geproefd!

1 persoon
Smash burger recept maken met Irish Beef

Ingrediënten:

  • 1 kg mooie gerijpte Ierse rib-eye
  • 1 bos peterselie fijngesneden
  • 2 sjalotten fijngesneden
  • 2 el olijfolie
  • 2 knoflooktenen fijngesneden
  • 3 ansjovisfilets fijngesneden
  • Grof zout en zwarte peper
  • Ketchup

DE BRIOCHE BUN

  • 30 gr gist
  • 100 gr melk
  • 500 gr Bloem
  • 20 gr suiker
  • 150 gr boter
  • 12 gr zout
  • 4 eieren

ZOETZURE RODE UI

  • 750 gr natuurazijn
  • 250 gr water
  • 250 gr suiker

Ingrediënten:

  • 1 kg mooie gerijpte Ierse rib-eye
  • 1 bos peterselie fijngesneden
  • 2 sjalotten fijngesneden
  • 2 el olijfolie
  • 2 knoflooktenen fijngesneden
  • 3 ansjovisfilets fijngesneden
  • Grof zout en zwarte peper
  • Ketchup

DE BRIOCHE BUN

  • 30 gr gist
  • 100 gr melk
  • 500 gr Bloem
  • 20 gr suiker
  • 150 gr boter
  • 12 gr zout
  • 4 eieren

ZOETZURE RODE UI

  • 750 gr natuurazijn
  • 250 gr water
  • 250 gr suiker

Bereidingswijze:

  1. Rib-eye schoonmaken (vliezen verwijderen) en met de hand fijnsnijden, daarna vermengen met de fijngesneden sjalot, peterselie, knoflook, ansjovis en de olijfolie. Op smaak brengen met zout en peper.
    Verdelen in porties van 100 gram, balletjes rollen tussen de handpalmen en daarna platdrukken met een vork. In de koelkast even laten rusten.
  2. De brioche bun: Gist met suiker en water vermengen, 10 min laten rusten. Bloem in een ruime bak doen, daarna gistmengsel toevoegen. Daarna eieren toevoegen en doorkneden. Als allerlaatste de boter toevoegen en nu doorkneden tot een homogeen deeg. Vorm kleine bolletjes en laat de bolletjes rusten op de bakplaat. Afbakken op 180 graden (Eventueel bestrijken met iets melk voor ze de oven ingaan)
  3. Bereiding burger: Grillpan heet maken en rib-eye burgers grof bestrooien met zout en peper, nu in de pan roosteren. Brioche broodjes doormidden snijden en besmeren met de mayonaise, in een platte pan bakken/roosteren totdat de mayonaise gekleurd is.
  4. Zoetzure ui: Alles samenvoegen en aan de kook brengen, afkoelen (overgieten in een bakje en dit even in een schaal met ijsblokjes zetten) Je kunt dit in een fles bewaren in de koelkast, het is voor meerdere doeleinden te gebruiken. Rode ui snijden en een uurtje in het zoetzuur laten trekken.
  5. Burger opbouwen: Onderkant van de brioche bun besmeren met extra mayonaise erop doen, sla erop, burger kort gratineren met de (black) cheddar en op de sla leggen. Ketchup erop doen, enkele ringen zoetzure ui en daarna de bovenzijde van de brioche bun. Prikker erdoor voor de stevigheid en serveren in servet

Bereidingswijze:

  1. Rib-eye schoonmaken (vliezen verwijderen) en met de hand fijnsnijden, daarna vermengen met de fijngesneden sjalot, peterselie, knoflook, ansjovis en de olijfolie. Op smaak brengen met zout en peper.
    Verdelen in porties van 100 gram, balletjes rollen tussen de handpalmen en daarna platdrukken met een vork. In de koelkast even laten rusten.
  2. De brioche bun: Gist met suiker en water vermengen, 10 min laten rusten. Bloem in een ruime bak doen, daarna gistmengsel toevoegen. Daarna eieren toevoegen en doorkneden. Als allerlaatste de boter toevoegen en nu doorkneden tot een homogeen deeg. Vorm kleine bolletjes en laat de bolletjes rusten op de bakplaat. Afbakken op 180 graden (Eventueel bestrijken met iets melk voor ze de oven ingaan)
  3. Bereiding burger: Grillpan heet maken en rib-eye burgers grof bestrooien met zout en peper, nu in de pan roosteren. Brioche broodjes doormidden snijden en besmeren met de mayonaise, in een platte pan bakken/roosteren totdat de mayonaise gekleurd is.
  4. Zoetzure ui: Alles samenvoegen en aan de kook brengen, afkoelen (overgieten in een bakje en dit even in een schaal met ijsblokjes zetten) Je kunt dit in een fles bewaren in de koelkast, het is voor meerdere doeleinden te gebruiken. Rode ui snijden en een uurtje in het zoetzuur laten trekken.
  5. Burger opbouwen: Onderkant van de brioche bun besmeren met extra mayonaise erop doen, sla erop, burger kort gratineren met de (black) cheddar en op de sla leggen. Ketchup erop doen, enkele ringen zoetzure ui en daarna de bovenzijde van de brioche bun. Prikker erdoor voor de stevigheid en serveren in servet