Rundvlees op kleine Yorkshire puddingen

10 personen
30 minuten

Ingrediënten

  • 225 g ossenhaas aan een stuk
  • ½ tl mosterdpoeder
  • 1 el olijfolie

YORKSHIRE PUDDINGEN

  • 2 el zonnebloemolie
  • ½ tl Engelse mosterd
  • 100 g bloem, gezeefd
  • 2 eieren
  • 175 ml melk

MIERIKSWORTEL SAUS

  • 1 el versgeraspte mierikswortel
  • 1 tl suiker
  • 75 ml slagroom
  • 1 citroen
  • Verse takjes waterkers, om te garneren
  • ½ tl Engelse mosterd|1 el versgeraspte mierikswortel|1 tl suiker|75 ml slagroom|1 citroen|Verse takjes waterkers, om te garneren
  • Yorkshire puddingen
  • Mierikswortel saus

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten

  • 225 g ossenhaas aan een stuk
  • ½ tl mosterdpoeder
  • 1 el olijfolie

YORKSHIRE PUDDINGEN

  • 2 el zonnebloemolie
  • ½ tl Engelse mosterd
  • 100 g bloem, gezeefd
  • 2 eieren
  • 175 ml melk

MIERIKSWORTEL SAUS

  • 1 el versgeraspte mierikswortel
  • 1 tl suiker
  • 75 ml slagroom
  • 1 citroen
  • Verse takjes waterkers, om te garneren
  • ½ tl Engelse mosterd|1 el versgeraspte mierikswortel|1 tl suiker|75 ml slagroom|1 citroen|Verse takjes waterkers, om te garneren
  • Yorkshire puddingen
  • Mierikswortel saus

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C, gasstand 7. Om het vlees te bakken, verhit een kleine ovenvaste braadpan tot deze gloeiendheet is. Strooi zout en peper op het vlees en wrijf er de mosterdpoeder in. Schenk de olijfolie in de pan en schroei het vlees 1 minuut aan beide kanten. Zet 10 minuten op de middelste plaat in de oven tot het vlees medium-rood is of rooster langer als dat je voorkeur heeft.
  2. Om de Yorkshire puddingen te bereiden, vet je een 2 x 12 muffinvorm royaal in met zonnebloemolie en plaats deze op het bovenste rek in de oven. Doe de bloem in een kom met een snuf zout. Maak een kuiltje in het midden en breek hier de eieren in. Voeg de helft van de melk toe en klop tot het mengsel glad is. Meng de rest van de melk erbij en meng het geheel goed. Haal de vorm uit de oven en verdeel het beslag over de vormpjes. Bak 10-12 minuten tot deze goed gerezen zijn.
  3. Meng de mosterd, de mierikswortel en de suiker door elkaar. Voeg de geraspte schil van een halve citroen erbij en knijp er een theelepel van het sap door. Klop de slagroom tot er zachte pieken ontstaan en schep het mierikswortelmengsel erdoor. Zet weg.
  4. Haal het vlees uit de oven en laat op een warme plek rusten. Snijd het vlees in dunne plakjes en leg deze bovenop de yorkshire puddingen. Doe op elke een schep mierikswortelsaus en garneer met een draai versgemalen peper en een takje waterkers.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C, gasstand 7. Om het vlees te bakken, verhit een kleine ovenvaste braadpan tot deze gloeiendheet is. Strooi zout en peper op het vlees en wrijf er de mosterdpoeder in. Schenk de olijfolie in de pan en schroei het vlees 1 minuut aan beide kanten. Zet 10 minuten op de middelste plaat in de oven tot het vlees medium-rood is of rooster langer als dat je voorkeur heeft.
  2. Om de Yorkshire puddingen te bereiden, vet je een 2 x 12 muffinvorm royaal in met zonnebloemolie en plaats deze op het bovenste rek in de oven. Doe de bloem in een kom met een snuf zout. Maak een kuiltje in het midden en breek hier de eieren in. Voeg de helft van de melk toe en klop tot het mengsel glad is. Meng de rest van de melk erbij en meng het geheel goed. Haal de vorm uit de oven en verdeel het beslag over de vormpjes. Bak 10-12 minuten tot deze goed gerezen zijn.
  3. Meng de mosterd, de mierikswortel en de suiker door elkaar. Voeg de geraspte schil van een halve citroen erbij en knijp er een theelepel van het sap door. Klop de slagroom tot er zachte pieken ontstaan en schep het mierikswortelmengsel erdoor. Zet weg.
  4. Haal het vlees uit de oven en laat op een warme plek rusten. Snijd het vlees in dunne plakjes en leg deze bovenop de yorkshire puddingen. Doe op elke een schep mierikswortelsaus en garneer met een draai versgemalen peper en een takje waterkers.