Rundvlees caesarsalade met knapperige croutons

4 personen
30 minuten

4 ENTRECOTES À 225 G

  • 4 entrecotes à 225 g
  • 3 el olijfolie
  • 6 plakjes spek
  • 1 el maple syrup
  • ½ dun Frans stokbroodje, diagonaal in lange dunne repen gesneden
  • 4 kroppen romaine sla, stronk eraf en in stukken gesneden
  • 4 el versgeraspte Parmezaanse kaas

DRESSING

  • 3 ansjovisfilets, uitgelekt
  • 2 tl rode wijnazijn
  • 1 eigeel
  • 2 tl citroensap
  • 2 tl Dijonmosterd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • ¼ tl mosterdpoeder
  • 1 tl Worcestersaus
  • 150 ml plantaardige of raapzaadolie
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

4 ENTRECOTES À 225 G

  • 4 entrecotes à 225 g
  • 3 el olijfolie
  • 6 plakjes spek
  • 1 el maple syrup
  • ½ dun Frans stokbroodje, diagonaal in lange dunne repen gesneden
  • 4 kroppen romaine sla, stronk eraf en in stukken gesneden
  • 4 el versgeraspte Parmezaanse kaas

DRESSING

  • 3 ansjovisfilets, uitgelekt
  • 2 tl rode wijnazijn
  • 1 eigeel
  • 2 tl citroensap
  • 2 tl Dijonmosterd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • ¼ tl mosterdpoeder
  • 1 tl Worcestersaus
  • 150 ml plantaardige of raapzaadolie
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Om de croutons te bereiden leg je de reepjes brood op een bakplaat en sprenkel daar wat olijfolie over, bestrooi ruim met zout en peper. Bak het 10-15 minuten tot het licht geroosterd is. Leg de plakjes spek op een apart anti aanbakpapier en bestrijk deze met maple syrup. Bak de spek 5-10 minuten tot het knapperig en goudbruin gekleurd is.
  2. Om de steaks te bakken, verwarm je een grillpan tot deze gloeiendheet is. Wrijf de steaks in met de olie en bestrooi ze met zout en peper. Bak 2-3 minuten aan beide kanten tot ze medium-rare zijn. Haal ze uit de pan en laat een paar minuten rusten. Dit kan natuurlijk ook op de BBQ!
  3. In de tussentijd maak je de dressing, prak de ansjovisfilets tot een pasta en doe ze in de keukenmachine met het eigeel, de azijn, citroensap, Dijonmosterd, knoflook, mosterdpoeder, Worcestersaus en genoeg peper naar smaak – een halve tot een hele theelepel zou goed moeten zijn. Draai de machine tot alles goed gemengd is, schenk de olie langzaam bij het mengsel door de invoerbuis terwijl de machine draait, doe wat water bij de dressing als dat nodig is om de juiste consistentie te krijgen.
  4. Als je gaat serveren, hussel de sla in genoeg dressing tot de bladeren allemaal bedekt zijn, leg het dan op borden. Leg daar de steaks op en vervolgens de bacon. Sprenkel er nog wat dressing over en bestrooi met de Parmezaanse kaas.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Om de croutons te bereiden leg je de reepjes brood op een bakplaat en sprenkel daar wat olijfolie over, bestrooi ruim met zout en peper. Bak het 10-15 minuten tot het licht geroosterd is. Leg de plakjes spek op een apart anti aanbakpapier en bestrijk deze met maple syrup. Bak de spek 5-10 minuten tot het knapperig en goudbruin gekleurd is.
  2. Om de steaks te bakken, verwarm je een grillpan tot deze gloeiendheet is. Wrijf de steaks in met de olie en bestrooi ze met zout en peper. Bak 2-3 minuten aan beide kanten tot ze medium-rare zijn. Haal ze uit de pan en laat een paar minuten rusten. Dit kan natuurlijk ook op de BBQ!
  3. In de tussentijd maak je de dressing, prak de ansjovisfilets tot een pasta en doe ze in de keukenmachine met het eigeel, de azijn, citroensap, Dijonmosterd, knoflook, mosterdpoeder, Worcestersaus en genoeg peper naar smaak – een halve tot een hele theelepel zou goed moeten zijn. Draai de machine tot alles goed gemengd is, schenk de olie langzaam bij het mengsel door de invoerbuis terwijl de machine draait, doe wat water bij de dressing als dat nodig is om de juiste consistentie te krijgen.
  4. Als je gaat serveren, hussel de sla in genoeg dressing tot de bladeren allemaal bedekt zijn, leg het dan op borden. Leg daar de steaks op en vervolgens de bacon. Sprenkel er nog wat dressing over en bestrooi met de Parmezaanse kaas.