Pittige mini beefburgers met kruidige tomatenrelish

6 personen
30 minuten

Ingrediënten

  • 500 g Iers rundergehakt
  • ½ rode paprika, steel eraf, van zaadlijsten ontdaan en fijngesneden
  • ½ ui, fijngesneden
  • 1 el tomatenketchup
  • ½ tl chilipoeder
  • Handje verse basilicumblaadjes, fijngesneden
  • 1 el olijfolie, om in te bakken

KRUIDIGE TOMATENRELISH

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 rijpe tomaat, zaadjes eruit en in blokjes gesneden
  • 1/2 rode paprika, van zaadlijsten ontdaan en fijngesneden
  • 1 tl suiker
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el rode wijnazijn
  • Handje verse blaadjes bladpeterselie, fijn gesneden Voor erbij
  • 16 kleine hamburgerbroodjes, door de helft gesneden
  • 3 el mayonaise
  • 1 el grove mosterd
  • 25 g knapperige sla in reepjes

 

Ingrediënten

  • 500 g Iers rundergehakt
  • ½ rode paprika, steel eraf, van zaadlijsten ontdaan en fijngesneden
  • ½ ui, fijngesneden
  • 1 el tomatenketchup
  • ½ tl chilipoeder
  • Handje verse basilicumblaadjes, fijngesneden
  • 1 el olijfolie, om in te bakken

KRUIDIGE TOMATENRELISH

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 rijpe tomaat, zaadjes eruit en in blokjes gesneden
  • 1/2 rode paprika, van zaadlijsten ontdaan en fijngesneden
  • 1 tl suiker
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el rode wijnazijn
  • Handje verse blaadjes bladpeterselie, fijn gesneden Voor erbij
  • 16 kleine hamburgerbroodjes, door de helft gesneden
  • 3 el mayonaise
  • 1 el grove mosterd
  • 25 g knapperige sla in reepjes

 

Bereidingswijze

  1. Om de burgers te bereiden, doe je het Ierse rundergehakt in een kom met de paprika, ui, chilipoeder, tomatenketchup en de basilicum. Bestrooi met peper en zout en meng het goed door elkaar. Verdeel het mengsel in 16 porties en maak van elk een kleine ronde vorm. Bedek het met vershoudfolie en zet het koud tot je het gaat gebruiken.
  2. Voor de kruidige tomatenrelish te maken, verhit je de olijfolie in een kleine pan. Doe er de ui, tomaat, paprika, suiker, chilipoeder en de rode wijnazijn bij en voeg peper en zout naar smaak toe. Breng het aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen tot de saus ingedikt is. Haal het van het vuur en laat afkoelen, roer er dan de peterselie door.
  3. Verhit een grote koekenpan. Doe de olijfolie in de pan en dan de burgers. Bak ze 2 minuten aan elke kant voor medium-rare. Bestrooi ze met zout.
  4. Verhit de grill en rooster de gesneden hamburgerbroodjes licht. Meng de mayonaise met de mosterd en doe er zout en peper bij.
  5. Leg de hamburgerbroodjes op een verwarmde schaal en besmeer ze aan de onderkant met de mosterdmayonaise. Beleg de broodjes met wat sla en doe er dan de hamburgers op met een lepeltje gekruide tomatenrelish. Leg de bovenkant van het broodjes erop en prik er een cocktailprikker met een vlaggetje door zodat ze bij elkaar gehouden worden bij het serveren.

Bereidingswijze

  1. Om de burgers te bereiden, doe je het Ierse rundergehakt in een kom met de paprika, ui, chilipoeder, tomatenketchup en de basilicum. Bestrooi met peper en zout en meng het goed door elkaar. Verdeel het mengsel in 16 porties en maak van elk een kleine ronde vorm. Bedek het met vershoudfolie en zet het koud tot je het gaat gebruiken.
  2. Voor de kruidige tomatenrelish te maken, verhit je de olijfolie in een kleine pan. Doe er de ui, tomaat, paprika, suiker, chilipoeder en de rode wijnazijn bij en voeg peper en zout naar smaak toe. Breng het aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen tot de saus ingedikt is. Haal het van het vuur en laat afkoelen, roer er dan de peterselie door.
  3. Verhit een grote koekenpan. Doe de olijfolie in de pan en dan de burgers. Bak ze 2 minuten aan elke kant voor medium-rare. Bestrooi ze met zout.
  4. Verhit de grill en rooster de gesneden hamburgerbroodjes licht. Meng de mayonaise met de mosterd en doe er zout en peper bij.
  5. Leg de hamburgerbroodjes op een verwarmde schaal en besmeer ze aan de onderkant met de mosterdmayonaise. Beleg de broodjes met wat sla en doe er dan de hamburgers op met een lepeltje gekruide tomatenrelish. Leg de bovenkant van het broodjes erop en prik er een cocktailprikker met een vlaggetje door zodat ze bij elkaar gehouden worden bij het serveren.