Pepersteak met groentepuree en geroosterde tomaatjes

4 personen
30 minuten

Ingrediënten:

  • 4 entrecotes van 175 tot 225 g, ten minste 2,5 cm dik
  • 4 el gemengde peperkorrels
  • 20 cherrytomaatjes aan een stengel
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl arachideolie
  • 350 g groene asperges, schoongemaakt
  • 250 g verse tuinbonen
  • 250 g sperziebonen, steelaanzet verwijderd
  • 300 g verse of diepvries doperwten
  • 2 el verse munt, gehakt
  • 2 el verse bieslook, geknipt
  • 250 g ricotta
  • 2 el versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Klontje boter

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 4 entrecotes van 175 tot 225 g, ten minste 2,5 cm dik
  • 4 el gemengde peperkorrels
  • 20 cherrytomaatjes aan een stengel
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl arachideolie
  • 350 g groene asperges, schoongemaakt
  • 250 g verse tuinbonen
  • 250 g sperziebonen, steelaanzet verwijderd
  • 300 g verse of diepvries doperwten
  • 2 el verse munt, gehakt
  • 2 el verse bieslook, geknipt
  • 250 g ricotta
  • 2 el versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Klontje boter

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C of gasstand 4. Doe de gemengde peperkorrels in een vijzel en stamp ze lichtjes, voeg dan een theelepel zeezout toe en roer voorzichtig door elkaar, zorg dat het mengsel niet te fijn wordt. Strooi het op een plat bord. Dep de stukken vlees droog met keukenpapier en duw beide kanten van het vlees in de gemengde peperkorrelmix, gebruik hiervoor je handen.
  2. Knip de cherrytomaatjes in 4 porties van vijf en leg ze in een kleine braadslee. Sprenkel er een eetlepel olijfolie over en strooi er zout en peper op. Bak 12 tot 15 minuten tot ze ligt geroosterd zijn en zacht beginnen te worden.
  3. Om de puree te maken, breng je een grote pan gezouten, heet water aan de kook. Doe de asperges, tuinbonen, sperziebonen en verse doperwtjes (als je diepvries gebruikt, tel dan een minuut bij de kooktijd op) in de pan en kook 4 minuten, giet af en laat afkoelen onder koud water. Haal de velletjes van de tuinbonen. Haal de asperges eruit en snijd de punten eraf. Zet ze apart met ongeveer een kwart van de andere groenten.
  4. Doe de overgebleven groenten in een keukenmachine met de munt, bieslook, ricotta en twee eetlepels olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Pureer tot een ongelijkmatige puree en doe dit in een pan met een dikke bodem. Schep de Parmezaanse kaas er door en verdeel het over de achtergehouden geblancheerde groenten. Zet weg tot je het nodig hebt.
  5. Om de biefstukken te bakken, verhit je de olie op een hoog vuur in een grote pan met een dikke bodem. Doe de biefstukken erin en bak 2 minuten aan beide kanten, zet dan het vuur lager, doe een klontje boter in de pan en bak de biefstukken nog 4 tot 6 minuten, afhankelijk van hoe rood je het vlees wil, draai je het nog eens om. Leg de biefstukken op een bord, zet apart, op een warme plaats, om te laten rusten.
  6. Terwijl de biefstukken rusten, verwarm je de puree zachtjes tot deze net door en door warm is, maar niet de versheid verliest. Om te serveren, verdeel je de puree over de warme borden, leg een biefstuk erbij en maak het af met een trosje tomaatjes met een scheutje olijfolie.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C of gasstand 4. Doe de gemengde peperkorrels in een vijzel en stamp ze lichtjes, voeg dan een theelepel zeezout toe en roer voorzichtig door elkaar, zorg dat het mengsel niet te fijn wordt. Strooi het op een plat bord. Dep de stukken vlees droog met keukenpapier en duw beide kanten van het vlees in de gemengde peperkorrelmix, gebruik hiervoor je handen.
  2. Knip de cherrytomaatjes in 4 porties van vijf en leg ze in een kleine braadslee. Sprenkel er een eetlepel olijfolie over en strooi er zout en peper op. Bak 12 tot 15 minuten tot ze ligt geroosterd zijn en zacht beginnen te worden.
  3. Om de puree te maken, breng je een grote pan gezouten, heet water aan de kook. Doe de asperges, tuinbonen, sperziebonen en verse doperwtjes (als je diepvries gebruikt, tel dan een minuut bij de kooktijd op) in de pan en kook 4 minuten, giet af en laat afkoelen onder koud water. Haal de velletjes van de tuinbonen. Haal de asperges eruit en snijd de punten eraf. Zet ze apart met ongeveer een kwart van de andere groenten.
  4. Doe de overgebleven groenten in een keukenmachine met de munt, bieslook, ricotta en twee eetlepels olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Pureer tot een ongelijkmatige puree en doe dit in een pan met een dikke bodem. Schep de Parmezaanse kaas er door en verdeel het over de achtergehouden geblancheerde groenten. Zet weg tot je het nodig hebt.
  5. Om de biefstukken te bakken, verhit je de olie op een hoog vuur in een grote pan met een dikke bodem. Doe de biefstukken erin en bak 2 minuten aan beide kanten, zet dan het vuur lager, doe een klontje boter in de pan en bak de biefstukken nog 4 tot 6 minuten, afhankelijk van hoe rood je het vlees wil, draai je het nog eens om. Leg de biefstukken op een bord, zet apart, op een warme plaats, om te laten rusten.
  6. Terwijl de biefstukken rusten, verwarm je de puree zachtjes tot deze net door en door warm is, maar niet de versheid verliest. Om te serveren, verdeel je de puree over de warme borden, leg een biefstuk erbij en maak het af met een trosje tomaatjes met een scheutje olijfolie.