Pastitsio

6 personen
100 minuten

Ingrediënten

  • 500 g rigatoni pasta
  • 2 eieren, licht geklopt
  • 50 g fijn geraspte Griekse Kefalotiri of Parmezaanse kaas
  • Een klontje zachte boter
  • 2 el verse witte broodkruim

VLEESSAUS

  • 1 kg Iers rundergehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 el olijfolie
  • 2 selderijstengels, fijngesneden
  • Ruime snuf kruidnagelpoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el gehakte verse oregano
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 1 blikje tomaten à 400 g (goede kwaliteit)
  • 2 el tomatenpuree
  • 200 ml rode wijn

WITTE SAUS

  • 100 g boter
  • 100 g witte bloem
  • 1 liter melk
  • ½ tl versgeraspte nootmuskaat
  • Griekse salade en knapperig brood, voor erbij

Ingrediënten

  • 500 g rigatoni pasta
  • 2 eieren, licht geklopt
  • 50 g fijn geraspte Griekse Kefalotiri of Parmezaanse kaas
  • Een klontje zachte boter
  • 2 el verse witte broodkruim

VLEESSAUS

  • 1 kg Iers rundergehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 el olijfolie
  • 2 selderijstengels, fijngesneden
  • Ruime snuf kruidnagelpoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el gehakte verse oregano
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 1 blikje tomaten à 400 g (goede kwaliteit)
  • 2 el tomatenpuree
  • 200 ml rode wijn

WITTE SAUS

  • 100 g boter
  • 100 g witte bloem
  • 1 liter melk
  • ½ tl versgeraspte nootmuskaat
  • Griekse salade en knapperig brood, voor erbij

Bereidingswijzie

  1. Om de vleessaus te bereiden, verwarm je de olijfolie boven een middelhoog vuur in een braadpan. Voeg de ui, selderijstengels en de knoflook toe en bak dit een paar minuten tot het net bruin begint te kleuren. Doe het gehakt erbij en bak nog 3-4 minuten boven een hoog vuur. Terwijl het bruin kleurt gebruik je een houten lepel om het gehakt los te maken.
  2. Roer de kruidnagel erdoor en voeg dan het kaneelstokje, de oregano, laurierblaadjes, tomaten, tomatenpuree, wijn en 100 ml water toe. Doe er peper en zout bij en stamp de tomaten fijn. Laat het dan zachtjes 30-40 minuten pruttelen, roer af en toe tot de saus dikker wordt en inkookt. Haal het kaneelstokje en de laurierblaadjes uit de saus.
  3. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking ongeveer 12 minuten of beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet en laat even afkoelen.
  4. In de tussentijd maak je de witte saus. Smelt de boter in een klein pannetje en roer er de bloem door, bak dit nog een minuut boven een middelhoog vuur. Klop de melk er langzaam door, breng het dan aan de kook en blijf roeren. Zet het vuur op de laagste stand en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken en blijf af en toe roeren. Voeg peper en zout naar smaak toe en doe er de nootmuskaat bij. Houd het warm boven een laag vuur.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C. Roer 250 ml witte saus bij de warme pasta met de geklopte eieren en de helft van de kaas. Vet een ovenvaste schaal (23 x 33 cm en ongeveer 7 cm diep) in met boter en schep een derde van het pasta mengsel op de bodem van de schaal, bedek deze dan met de helft van de vleessaus. Schep er dan nog een derde van de pasta over en voeg de rest van de vleessaus toe, bedek deze met een laatste laag pasta. Schep de overgebleven witte saus erover. Meng de rest van de kaas met het broodkruim en sprenkel dit erover. Bak 40 minuten tot het bubbelt en goudbruin is.
  6. Laat de Pastitsio ongeveer 15 minuten rusten voordat je deze uit de oven haalt, serveer dan direct met een Griekse salade en een mand knapperig brood.

Bereidingswijzie

  1. Om de vleessaus te bereiden, verwarm je de olijfolie boven een middelhoog vuur in een braadpan. Voeg de ui, selderijstengels en de knoflook toe en bak dit een paar minuten tot het net bruin begint te kleuren. Doe het gehakt erbij en bak nog 3-4 minuten boven een hoog vuur. Terwijl het bruin kleurt gebruik je een houten lepel om het gehakt los te maken.
  2. Roer de kruidnagel erdoor en voeg dan het kaneelstokje, de oregano, laurierblaadjes, tomaten, tomatenpuree, wijn en 100 ml water toe. Doe er peper en zout bij en stamp de tomaten fijn. Laat het dan zachtjes 30-40 minuten pruttelen, roer af en toe tot de saus dikker wordt en inkookt. Haal het kaneelstokje en de laurierblaadjes uit de saus.
  3. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking ongeveer 12 minuten of beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet en laat even afkoelen.
  4. In de tussentijd maak je de witte saus. Smelt de boter in een klein pannetje en roer er de bloem door, bak dit nog een minuut boven een middelhoog vuur. Klop de melk er langzaam door, breng het dan aan de kook en blijf roeren. Zet het vuur op de laagste stand en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken en blijf af en toe roeren. Voeg peper en zout naar smaak toe en doe er de nootmuskaat bij. Houd het warm boven een laag vuur.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C. Roer 250 ml witte saus bij de warme pasta met de geklopte eieren en de helft van de kaas. Vet een ovenvaste schaal (23 x 33 cm en ongeveer 7 cm diep) in met boter en schep een derde van het pasta mengsel op de bodem van de schaal, bedek deze dan met de helft van de vleessaus. Schep er dan nog een derde van de pasta over en voeg de rest van de vleessaus toe, bedek deze met een laatste laag pasta. Schep de overgebleven witte saus erover. Meng de rest van de kaas met het broodkruim en sprenkel dit erover. Bak 40 minuten tot het bubbelt en goudbruin is.
  6. Laat de Pastitsio ongeveer 15 minuten rusten voordat je deze uit de oven haalt, serveer dan direct met een Griekse salade en een mand knapperig brood.