• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Mexicaanse stoof met Iers rundvlees, kidneybonen, mais en avocado

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el boter
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 3 grote rode uien, in halve ringen
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 500 ml groentebouillon (zelfgemaakt, uit een pot of van een bouillonblokje) + extra
  • 1 blik kidneybonen (400 g), uitgelekt
  • 2 maiskolven
  • 1 eetrijpe avocado
  • 15 g verse koriander
  • 2 el dikke, volle yoghurt
  • 1 limoen, voor serveren
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • stoofpan
.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels boter in de stoofpan en bak het vlees met de azijn rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de boter in de pan, doe de knoflook en ui erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de komijn, paprikapoeder en gemalen koriander toe en roerbak 2 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan, schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  3. Voeg als het vlees bijna gaar is, de afgespoelde kidneybonen toe. Kook de maiskolven in circa 4 minuten beetgaar. Spoel onder koud water en laat iets afkoelen. Zet ze rechtop op een snijplank en snijd met een scherp mes van boven naar beneden de korrels eraf.
  4. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil en snijd het vruchtvlees in plakjes. Hak de koriander grof. Bestrooi de stoof met de maiskorrels en de koriander. Schep de yoghurt erop en serveer met de limoen.

Lekker met tortillachips

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?