Mexicaanse stoof met Iers rundvlees, kidneybonen, mais en avocado

4 personen
150 minuten

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 3 el boter
    • 1 teen knoflook, in plakjes
    • 3 grote rode uien, in halve ringen
    • 1 el gemalen komijn
    • 1 el gerookt paprikapoeder
    • 2 el witte wijnazijn
    • 1 tl gemalen koriander
    • 500 ml groentebouillon (zelfgemaakt, uit een pot of van een bouillonblokje) + extra
    • 1 blik kidneybonen (400 g), uitgelekt
    • 2 maiskolven
    • 1 eetrijpe avocado
    • 15 g verse koriander
    • 2 el dikke, volle yoghurt
    • 1 limoen, voor serveren
    • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

    • stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 3 el boter
    • 1 teen knoflook, in plakjes
    • 3 grote rode uien, in halve ringen
    • 1 el gemalen komijn
    • 1 el gerookt paprikapoeder
    • 2 el witte wijnazijn
    • 1 tl gemalen koriander
    • 500 ml groentebouillon (zelfgemaakt, uit een pot of van een bouillonblokje) + extra
    • 1 blik kidneybonen (400 g), uitgelekt
    • 2 maiskolven
    • 1 eetrijpe avocado
    • 15 g verse koriander
    • 2 el dikke, volle yoghurt
    • 1 limoen, voor serveren
    • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

    • stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels boter in de stoofpan en bak het vlees met de azijn rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de boter in de pan, doe de knoflook en ui erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de komijn, paprikapoeder en gemalen koriander toe en roerbak 2 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan, schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  3. Voeg als het vlees bijna gaar is, de afgespoelde kidneybonen toe. Kook de maiskolven in circa 4 minuten beetgaar. Spoel onder koud water en laat iets afkoelen. Zet ze rechtop op een snijplank en snijd met een scherp mes van boven naar beneden de korrels eraf.
  4. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil en snijd het vruchtvlees in plakjes. Hak de koriander grof. Bestrooi de stoof met de maiskorrels en de koriander. Schep de yoghurt erop en serveer met de limoen.

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels boter in de stoofpan en bak het vlees met de azijn rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de boter in de pan, doe de knoflook en ui erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de komijn, paprikapoeder en gemalen koriander toe en roerbak 2 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan, schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  3. Voeg als het vlees bijna gaar is, de afgespoelde kidneybonen toe. Kook de maiskolven in circa 4 minuten beetgaar. Spoel onder koud water en laat iets afkoelen. Zet ze rechtop op een snijplank en snijd met een scherp mes van boven naar beneden de korrels eraf.
  4. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil en snijd het vruchtvlees in plakjes. Hak de koriander grof. Bestrooi de stoof met de maiskorrels en de koriander. Schep de yoghurt erop en serveer met de limoen.