Klassieke Zweedse gehaktballetjes

4 personen
30 minuten

Ingrediënten:

    • 400 g mager rundergehakt
    • 1 el gehakte verse dille, plus wat extra om te garneren
    • 2 el verse witte broodkruim
    • 1 kleine ui, heel fijngesneden
    • 1 groot ei, licht geklopt
    • 1 el olijfolie
    • 15 g boter
    • 1 el witte bloem
    • 400 ml warme runderbouillon (een blokje is prima)
    • 1 el Dijonmosterd

OM TE SERVEREN

  • Aardappels voor puree
  • Sperziebonen
  • Cranberry gelei of rode bessenjam

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 400 g mager rundergehakt
    • 1 el gehakte verse dille, plus wat extra om te garneren
    • 2 el verse witte broodkruim
    • 1 kleine ui, heel fijngesneden
    • 1 groot ei, licht geklopt
    • 1 el olijfolie
    • 15 g boter
    • 1 el witte bloem
    • 400 ml warme runderbouillon (een blokje is prima)
    • 1 el Dijonmosterd

OM TE SERVEREN

  • Aardappels voor puree
  • Sperziebonen
  • Cranberry gelei of rode bessenjam

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Bereid je de gehaktballen, meng het gehakt in een kom met het broodkruim, dille, ui en het ei. Bestrooi ruim met zout en zwarte peper en maak 20 kleine gehaktballetjes. Zet ze koel tot je ze nodig hebt, in de koelkast zullen ze steviger worden. Kook ondertussen aardappels en maak aardappelpuree.
  2. Verhit de olijfolie in een grote braadpan en braad de gehaktballen bruin, het kan zijn dat je dit in twee porties moet doen. Haal ze uit de pan. Smelt de boter in dezelfde pan en sprenkel de bloem erin, roer om het te mengen. Bak dit 2 minuten en klop er dan langzaam de runderbouillon en de mosterd door. Blijf kloppen tot het een dikke jus wordt.
  3. Doe de bruingebakken gehaktballen terug in de pan en laat zachtjes nog ongeveer 5 minuten sudderen tot de gehaktballen door en door gebakken zijn en de jus licht ingekookt en wat dikker is.
  4. Doe op elk warm bord een schep aardappelpuree en schep hierover de Zweedse gehaktballetjes in de jus. Garneer met de dille, leg er wat sperzieboontjes naast en serveer met een schepje cranberry gelei of rode bosbessenjam.

Bereidingswijze:

  1. Bereid je de gehaktballen, meng het gehakt in een kom met het broodkruim, dille, ui en het ei. Bestrooi ruim met zout en zwarte peper en maak 20 kleine gehaktballetjes. Zet ze koel tot je ze nodig hebt, in de koelkast zullen ze steviger worden. Kook ondertussen aardappels en maak aardappelpuree.
  2. Verhit de olijfolie in een grote braadpan en braad de gehaktballen bruin, het kan zijn dat je dit in twee porties moet doen. Haal ze uit de pan. Smelt de boter in dezelfde pan en sprenkel de bloem erin, roer om het te mengen. Bak dit 2 minuten en klop er dan langzaam de runderbouillon en de mosterd door. Blijf kloppen tot het een dikke jus wordt.
  3. Doe de bruingebakken gehaktballen terug in de pan en laat zachtjes nog ongeveer 5 minuten sudderen tot de gehaktballen door en door gebakken zijn en de jus licht ingekookt en wat dikker is.
  4. Doe op elk warm bord een schep aardappelpuree en schep hierover de Zweedse gehaktballetjes in de jus. Garneer met de dille, leg er wat sperzieboontjes naast en serveer met een schepje cranberry gelei of rode bosbessenjam.