Italiaanse stoof met Iers rundvlees, pancetta en cherrytomaatjes

4 personen
150 minuten

Ingrediënten:

    • 600 g Ierse rib- of sukadelappen, op kamertemperatuur
    • 100 g pancetta, in plakjes
    • 2 el olijfolie
    • 3 witte uien, in parten
    • 1 teen knoflook, gehalveerd
    • 1 laurierblaadje
    • 1 takje rozemarijn
    • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
    • 250 ml droge witte wijn
    • 350 g kleine tomaatjes in verschillende kleuren
    • 3 takjes verse basilicum
    • 100 ml water
    • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

    • stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 600 g Ierse rib- of sukadelappen, op kamertemperatuur
    • 100 g pancetta, in plakjes
    • 2 el olijfolie
    • 3 witte uien, in parten
    • 1 teen knoflook, gehalveerd
    • 1 laurierblaadje
    • 1 takje rozemarijn
    • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
    • 250 ml droge witte wijn
    • 350 g kleine tomaatjes in verschillende kleuren
    • 3 takjes verse basilicum
    • 100 ml water
    • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

    • stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit de stoofpan en bak de pancetta in 5 min. uit. Neem het uit de pan en doe er 1 eetlepel olijfolie bij. Bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olijfolie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Doe het vlees en pancetta weer terug in de pan samen met de knoflook, laurier, rozemarijn, tomatenblokjes, wijn en 100 ml water. Breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig extra heet water toe.
  3. Voeg de kleine tomaatjes de laatste 10 minuten toe aan de stoof. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrooi de stoof vlak voor serveren met basilicumblaadjes.

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit de stoofpan en bak de pancetta in 5 min. uit. Neem het uit de pan en doe er 1 eetlepel olijfolie bij. Bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olijfolie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Doe het vlees en pancetta weer terug in de pan samen met de knoflook, laurier, rozemarijn, tomatenblokjes, wijn en 100 ml water. Breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig extra heet water toe.
  3. Voeg de kleine tomaatjes de laatste 10 minuten toe aan de stoof. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrooi de stoof vlak voor serveren met basilicumblaadjes.