• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Italiaanse stoof met Iers rundvlees, pancetta en cherrytomaatjes

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 100 g pancetta, in plakjes
  • 2 el olijfolie
  • 3 witte uien, in parten
  • 1 teen knoflook, gehalveerd
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 250 ml droge witte wijn
  • 350 g kleine tomaatjes in verschillende kleuren
  • 3 takjes verse basilicum
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • stoofpan
Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit de stoofpan en bak de pancetta in 5 min. uit. Neem het uit de pan en doe er 1 eetlepel olijfolie bij. Bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olijfolie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Doe het vlees en pancetta weer terug in de pan samen met de knoflook, laurier, rozemarijn, tomatenblokjes, wijn en 100 ml water. Breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig extra heet water toe.
  3. Voeg de kleine tomaatjes de laatste 10 minuten toe aan de stoof. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrooi de stoof vlak voor serveren met basilicumblaadjes.

Tip Serveer de stoof met gebakken gnocchi of knapperige ciabatta.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?