Ierse Tournedos Rossini

1 persoon
30 minuten

Ingrediënten:

  • 4 Ierse ossenhaasbiefstukken (tournedos), op kamertemperatuur
  • 4 dikke sneetjes witbrood
  • 3 el boter
  • 2 el bloem
  • 4 dikke plakken foie gras
  • 150 ml cognac
  • 1 truffel
  • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

  • grillpan
  • 2 koekenpannen
  • truffelschaaf

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 4 Ierse ossenhaasbiefstukken (tournedos), op kamertemperatuur
  • 4 dikke sneetjes witbrood
  • 3 el boter
  • 2 el bloem
  • 4 dikke plakken foie gras
  • 150 ml cognac
  • 1 truffel
  • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

  • grillpan
  • 2 koekenpannen
  • truffelschaaf

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Rooster het brood in de broodrooster. Houd warm onder een doek. Dep de tournedos droog met keukenpapier. Bestrooi met zout en peper. Bestrooi de foie gras met een beetje zout en bestuif met een dun laagje bloem (doe dit eventueel met een zeefje).
  2. Verhit de grootste koekenpan en voeg 1 eetlepel boter toe. Wacht tot de boter is gestopt met bruisen en leg de tournedos in de pan. Probeer ze zoveel mogelijk in beweging te houden. Keer ze om als ze aan de onderkant mooi bruin zijn en voeg dan nog 1 eetlepel boter toe (om te voorkomen dat de boter in de pan gaat verbranden en voor de smaak natuurlijk).
  3. Bak de tournedos naar wens rare, medium rare of medium. Voeg op het laatste moment de cognac toe, neem de tournedos uit de pan en laat het vocht nog even inkoken tot de alcohol verdampt is.
  4. Laat de tournedos 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel. Verhit ondertussen de andere koekenpan en doe de rest van de boter erin. Wacht tot de boter is gestopt met bruisen en leg de foie gras in de pan. Bak ze circa 2 minuten aan elke kant tot ze een mooi krokant laagje hebben vanbuiten en zacht zijn vanbinnen.
  5. Verdeel het brood over warme borden en leg de tournedos erop. Schenk er wat jus over. Verdeel de foie gras erover en schaaf aan tafel de truffel over de foie gras.

Bereidingswijze:

  1. Rooster het brood in de broodrooster. Houd warm onder een doek. Dep de tournedos droog met keukenpapier. Bestrooi met zout en peper. Bestrooi de foie gras met een beetje zout en bestuif met een dun laagje bloem (doe dit eventueel met een zeefje).
  2. Verhit de grootste koekenpan en voeg 1 eetlepel boter toe. Wacht tot de boter is gestopt met bruisen en leg de tournedos in de pan. Probeer ze zoveel mogelijk in beweging te houden. Keer ze om als ze aan de onderkant mooi bruin zijn en voeg dan nog 1 eetlepel boter toe (om te voorkomen dat de boter in de pan gaat verbranden en voor de smaak natuurlijk).
  3. Bak de tournedos naar wens rare, medium rare of medium. Voeg op het laatste moment de cognac toe, neem de tournedos uit de pan en laat het vocht nog even inkoken tot de alcohol verdampt is.
  4. Laat de tournedos 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel. Verhit ondertussen de andere koekenpan en doe de rest van de boter erin. Wacht tot de boter is gestopt met bruisen en leg de foie gras in de pan. Bak ze circa 2 minuten aan elke kant tot ze een mooi krokant laagje hebben vanbuiten en zacht zijn vanbinnen.
  5. Verdeel het brood over warme borden en leg de tournedos erop. Schenk er wat jus over. Verdeel de foie gras erover en schaaf aan tafel de truffel over de foie gras.