Ierse tournedos met cantharellen

4 personen
40 minuten

Ingrediënten:

  • 4 Ierse tournedos (biefstuk van de haas) van 100 g
  • 75 g boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 250 ml rode wijn
  • 1 pot vleesfond (400 ml)
  • 3 takjes tijm
  • 200 g cantharellen
  • 1 dun bosuitje, in flinterdunne ringetjes
  • 2 el platte peterselie

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 4 Ierse tournedos (biefstuk van de haas) van 100 g
  • 75 g boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 250 ml rode wijn
  • 1 pot vleesfond (400 ml)
  • 3 takjes tijm
  • 200 g cantharellen
  • 1 dun bosuitje, in flinterdunne ringetjes
  • 2 el platte peterselie

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Laat de Ierse tournedos op kamertemperatuur komen. Smelt 15 g boter in een wijde pan en fruit de ui en knoflook zachtjes glazig. Schenk de wijn en fond erbij en leg de takjes tijm erin. Kook het vocht op matig hoog vuur in tot nog 1/3 over is.
  2. Veeg de cantharellen schoon en snijd een klein stukje van de voetjes weg. Smelt 20 g boter in een hapjespan en bak de cantharellen op matig hoog vuur in 4 minuten mooi bruin en gaar. Schep van het vuur af de bosui en peterselie erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
  3. Wrijf de tournedos in met zout en versgemalen peper. Verhit 40 g boter in een koekenpan tot het schuim wegtrekt. Leg de tournedos in de pan en bak ze in 4-6 minuten mooi bruin, keer ze halverwege de baktijd. Ze zijn dan van binnen nog mooi rosé.
  4. Houd de tournedos warm op een warm bord onder aluminiumfolie. Schenk het ingekookte vocht door een zeef bij het bakvet en laat het nog heel even inkoken tot het een lekkere jus wordt. Schep de jus in het midden van vier warme borden en leg er een tournedos in. Verdeel de cantharellen over de tournedos.

Bereidingswijze:

  1. Laat de Ierse tournedos op kamertemperatuur komen. Smelt 15 g boter in een wijde pan en fruit de ui en knoflook zachtjes glazig. Schenk de wijn en fond erbij en leg de takjes tijm erin. Kook het vocht op matig hoog vuur in tot nog 1/3 over is.
  2. Veeg de cantharellen schoon en snijd een klein stukje van de voetjes weg. Smelt 20 g boter in een hapjespan en bak de cantharellen op matig hoog vuur in 4 minuten mooi bruin en gaar. Schep van het vuur af de bosui en peterselie erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
  3. Wrijf de tournedos in met zout en versgemalen peper. Verhit 40 g boter in een koekenpan tot het schuim wegtrekt. Leg de tournedos in de pan en bak ze in 4-6 minuten mooi bruin, keer ze halverwege de baktijd. Ze zijn dan van binnen nog mooi rosé.
  4. Houd de tournedos warm op een warm bord onder aluminiumfolie. Schenk het ingekookte vocht door een zeef bij het bakvet en laat het nog heel even inkoken tot het een lekkere jus wordt. Schep de jus in het midden van vier warme borden en leg er een tournedos in. Verdeel de cantharellen over de tournedos.