Ierse tartaar met gamba’s, gepofte tomaatjes en bieslookvinaigrette

4 personen
30 minuten

Ingrediënten:

  • 300 g Ierse biefstuk (of ander Iers rundvlees)
  • 1 tros kerstrostomaatjes
  • 7 el olijfolie
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • Klein bosje bieslook, fijngesneden
  • 3 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 1 el kappertjes, fijngehakt
  • 1 grote augurk, fijngesneden
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 eidooier, geprakt
  • Worcestersaus
  • Tabasco
  • 12 gepelde gamba’s met staartstukje
  • 4 lente-uitjes, in lange stukken
  • 2 halfzacht gekookte (scharrel)eieren, gehalveerd
  • 2 artisjokharten, in parten
  • 12 zwarte olijven op olie

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 300 g Ierse biefstuk (of ander Iers rundvlees)
  • 1 tros kerstrostomaatjes
  • 7 el olijfolie
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • Klein bosje bieslook, fijngesneden
  • 3 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 1 el kappertjes, fijngehakt
  • 1 grote augurk, fijngesneden
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 eidooier, geprakt
  • Worcestersaus
  • Tabasco
  • 12 gepelde gamba’s met staartstukje
  • 4 lente-uitjes, in lange stukken
  • 2 halfzacht gekookte (scharrel)eieren, gehalveerd
  • 2 artisjokharten, in parten
  • 12 zwarte olijven op olie

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Leg de trostomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en zet ze 8-10 minuten in een oven van 200˚C tot ze net openspringen. Laat ze afkoelen tot lauwwarm. Klop een dressing van 4 eetlepels olijfolie, witte balsamicoazijn, peper en zout en schep de bieslook erdoor.
  2. Snijd de Ierse biefstuk zeer fijn tot een tartaar. Meng de ansjovis, kappertjes, augurk, sjalot en eidooier en breng op smaak met Worcestersaus, tabasco, peper en zout. Meng dit door de tartaar en breng eventueel verder op smaak. Verhit één eetlepel olijfolie en bak de gamba’s roze.
  3. Haal de gamba’s uit de pan en bak de lente-ui in dezelfde pan zacht. Verdeel de tartaar als een open ring over de borden en zet een half eitje in het midden. Verdeel op de tartaar 3 gamba’s, 3 kerstomaatjes, 3 partjes artisjokhart en 3 olijven. Schep de bieslook-vinaigrette er omheen. Leg een paar stukjes lente-ui losjes over het gerecht.

Bereidingswijze:

  1. Leg de trostomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en zet ze 8-10 minuten in een oven van 200˚C tot ze net openspringen. Laat ze afkoelen tot lauwwarm. Klop een dressing van 4 eetlepels olijfolie, witte balsamicoazijn, peper en zout en schep de bieslook erdoor.
  2. Snijd de Ierse biefstuk zeer fijn tot een tartaar. Meng de ansjovis, kappertjes, augurk, sjalot en eidooier en breng op smaak met Worcestersaus, tabasco, peper en zout. Meng dit door de tartaar en breng eventueel verder op smaak. Verhit één eetlepel olijfolie en bak de gamba’s roze.
  3. Haal de gamba’s uit de pan en bak de lente-ui in dezelfde pan zacht. Verdeel de tartaar als een open ring over de borden en zet een half eitje in het midden. Verdeel op de tartaar 3 gamba’s, 3 kerstomaatjes, 3 partjes artisjokhart en 3 olijven. Schep de bieslook-vinaigrette er omheen. Leg een paar stukjes lente-ui losjes over het gerecht.