Ierse runderstoofpot met stoutbier en kruidige dumplings

10 personen
120 minuten

Ingrediënten:

    • Zonnebloemolie
    • 1½ kg runderhalsstuk of sudderlappen van Iers rundvlees, in stukken van 6-7 cm gesneden
    • 500 g sjalotten of bosuien, gepeld
    • 1 grote ui, gesnipperd
    • 4 wortelen, in stukken van 2 cm gesneden
    • 1 tl suiker
    • 65 g bloem
    • 75 g boter
    • 1 liter stoutbier bijv. Guinness of ander donker bier
    • 300 ml runderbouillon
    • 3 takjes tijm (groot)
    • 4 verse laurierblaadjes
    • 4 tl Worcestersaus
    • 250 g hele kastanjechampignons, schoongeveegd
    • 250 g champignons, schoongeveegd en in dikke plakken

HERBY DUMPLINGS (VOOR 6 PERSONEN)

    • 100 g zelfrijzend bakmeel
    • grote snuif bakpoeder
    • 50 g runder niervet
    • 2 takjes tijm
    • ong. 100 ml koud water
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • Zonnebloemolie
    • 1½ kg runderhalsstuk of sudderlappen van Iers rundvlees, in stukken van 6-7 cm gesneden
    • 500 g sjalotten of bosuien, gepeld
    • 1 grote ui, gesnipperd
    • 4 wortelen, in stukken van 2 cm gesneden
    • 1 tl suiker
    • 65 g bloem
    • 75 g boter
    • 1 liter stoutbier bijv. Guinness of ander donker bier
    • 300 ml runderbouillon
    • 3 takjes tijm (groot)
    • 4 verse laurierblaadjes
    • 4 tl Worcestersaus
    • 250 g hele kastanjechampignons, schoongeveegd
    • 250 g champignons, schoongeveegd en in dikke plakken

HERBY DUMPLINGS (VOOR 6 PERSONEN)

    • 100 g zelfrijzend bakmeel
    • grote snuif bakpoeder
    • 50 g runder niervet
    • 2 takjes tijm
    • ong. 100 ml koud water
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote, vuurvaste braadpan. Voeg de sjalotten of bosuitjes toe en bak tot ze bruin gekleurd zijn. Zet apart op een bord. Voeg de ui, wortelen en suiker toe en bak tot ze bruin gekleurd zijn. Zet apart bij de sjalotten.
  2. Doe de bloem in een grote kom en voeg ruim zout en peper toe. Meng dit goed met het vlees. Verwarm nog 2 eetlepels olie in de braadpan en bak het vlees in porties tot de stukken aan alle kanten goed bruin zijn. Bewaar de gebakken porties bij de groenten.
  3. Doe 25 g boter in de braadpan en roer er de overgebleven bloem uit de kom doorheen. Roer er vervolgens langzaam de stout doorheen. Zorg dat alle gekaramelliseerde baksels van de bodem los worden geschraapt en mee worden geroerd.
  4. Voeg de bouillon toe, gevolgd door het vlees en de groenten, de tijm, laurier, Worcestersaus en zout en peper. Breng aan de kook, zet de deksel er schuin op en laat het geheel gedurende 1½ uur zachtjes sudderen.
  5. Smelt de resterende boter in een grote koekenpan, voeg de champignons toe en bak ze 2 minuten op hoog vuur. Roer ze door het vlees-groente mengsel in de braadpan, doe de deksel er weer schuin op en laat het nog een uur sudderen tot het vlees zacht is.
  6. Zeef de bloem, bakpoeder, zout en een beetje peper in een kom en roer er het niervet en de tijm doorheen. Roer er voldoende koud water doorheen zodat er een zachte, wat plakkerig deeg ontstaat. Verdeel het deeg met een lepel in 6 porties en laat elke portie 25 minuten voordat het vlees klaar is bovenop de sudderende stoofschotel vallen.
  7. Dek de pan weer half af en laat het koken totdat de deegballen zijn geweld en gaar zijn. Gebruik om te testen of ze gaar zijn een spies en steek die in een dumpling. Als hij gaar is, komt de spies er weer schoon uit.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote, vuurvaste braadpan. Voeg de sjalotten of bosuitjes toe en bak tot ze bruin gekleurd zijn. Zet apart op een bord. Voeg de ui, wortelen en suiker toe en bak tot ze bruin gekleurd zijn. Zet apart bij de sjalotten.
  2. Doe de bloem in een grote kom en voeg ruim zout en peper toe. Meng dit goed met het vlees. Verwarm nog 2 eetlepels olie in de braadpan en bak het vlees in porties tot de stukken aan alle kanten goed bruin zijn. Bewaar de gebakken porties bij de groenten.
  3. Doe 25 g boter in de braadpan en roer er de overgebleven bloem uit de kom doorheen. Roer er vervolgens langzaam de stout doorheen. Zorg dat alle gekaramelliseerde baksels van de bodem los worden geschraapt en mee worden geroerd.
  4. Voeg de bouillon toe, gevolgd door het vlees en de groenten, de tijm, laurier, Worcestersaus en zout en peper. Breng aan de kook, zet de deksel er schuin op en laat het geheel gedurende 1½ uur zachtjes sudderen.
  5. Smelt de resterende boter in een grote koekenpan, voeg de champignons toe en bak ze 2 minuten op hoog vuur. Roer ze door het vlees-groente mengsel in de braadpan, doe de deksel er weer schuin op en laat het nog een uur sudderen tot het vlees zacht is.
  6. Zeef de bloem, bakpoeder, zout en een beetje peper in een kom en roer er het niervet en de tijm doorheen. Roer er voldoende koud water doorheen zodat er een zachte, wat plakkerig deeg ontstaat. Verdeel het deeg met een lepel in 6 porties en laat elke portie 25 minuten voordat het vlees klaar is bovenop de sudderende stoofschotel vallen.
  7. Dek de pan weer half af en laat het koken totdat de deegballen zijn geweld en gaar zijn. Gebruik om te testen of ze gaar zijn een spies en steek die in een dumpling. Als hij gaar is, komt de spies er weer schoon uit.