Ierse runderlappen met hutspot

6 personen
180 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg Ierse runderlappen, op kamertemperatuur
  • 1-2 el grove mosterd
  • 50 g roomboter
  • 6 cocktailtomaten, gehalveerd
  • 6 takjes tijm
  • 400 ml vleesfond
  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 kg hutspot-groenten

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 1 kg Ierse runderlappen, op kamertemperatuur
  • 1-2 el grove mosterd
  • 50 g roomboter
  • 6 cocktailtomaten, gehalveerd
  • 6 takjes tijm
  • 400 ml vleesfond
  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 kg hutspot-groenten

WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Vet de bodem van een braadslede of een ovenvaste braadpan in met 1 eetlepel boter. Snijd de Ierse runderlappen in stukken van 5 cm en wrijf ze in met zout en zwarte peper.
  2. Bestrijk het vlees rondom met mosterd en leg de stukken in de braadslede of braadpan. Leg de halve tomaten en de takjes tijm tussen de stukken vlees en verdeel de gestolde fond over het vlees. Leg ook 1 eetlepel boter in kleine klontjes op het vlees.
  3. Zet de braadslee op een heel lag pitje en laat 2 1/2 uur zachtjes pruttelen. Doe je het liever in de oven? Zet de oven dan op 150 ˚C.
  4. Verwarm de resterende boter in een wok en roerbak de aardappelen en hutspot-groenten 3-4 minuten. Strooi er wat zout over en voeg 300 ml water toe. Kook de aardappelen en groenten in 15 minuten gaar. Stamp ze met een stamper tot een grove hutspot. Schep er 4-5 lepels jus van de runderlapjes door en voeg zout en peper naar smaak toe.
  5. Schep de hutspot in diepe borden. Maak in het midden een kuiltje en schep er wat jus in. Leg het vlees erop en de tomaatjes erop.

Bereidingswijze:

  1. Vet de bodem van een braadslede of een ovenvaste braadpan in met 1 eetlepel boter. Snijd de Ierse runderlappen in stukken van 5 cm en wrijf ze in met zout en zwarte peper.
  2. Bestrijk het vlees rondom met mosterd en leg de stukken in de braadslede of braadpan. Leg de halve tomaten en de takjes tijm tussen de stukken vlees en verdeel de gestolde fond over het vlees. Leg ook 1 eetlepel boter in kleine klontjes op het vlees.
  3. Zet de braadslee op een heel lag pitje en laat 2 1/2 uur zachtjes pruttelen. Doe je het liever in de oven? Zet de oven dan op 150 ˚C.
  4. Verwarm de resterende boter in een wok en roerbak de aardappelen en hutspot-groenten 3-4 minuten. Strooi er wat zout over en voeg 300 ml water toe. Kook de aardappelen en groenten in 15 minuten gaar. Stamp ze met een stamper tot een grove hutspot. Schep er 4-5 lepels jus van de runderlapjes door en voeg zout en peper naar smaak toe.
  5. Schep de hutspot in diepe borden. Maak in het midden een kuiltje en schep er wat jus in. Leg het vlees erop en de tomaatjes erop.