• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    40 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ, Steaks

Ierse ribeye met zoete aardappel, zure room, basilicum en pistache

Ingrediënten

  • 4x (à 200 g) Ierse ribeye, op kamertemperatuur
  • 2 grote zoete aardappels (schoongeboend)
  • 1 el olijfolie
  • 2 el pistachenoten
  • 15 g basilicum
  • 2 lente-uitjes
  • 2 citroenen
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • aluminiumfolie

Waarom BBQ’en met Iers rundvlees?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze

  1. Bereid de BBQ voor op direct grillen (225ºC).
  2. Halveer de zoete aardappels in de lengte en bestrijk ze licht met olijfolie en strooi grof zeezout er overheen. Leg de zoete aardappel op de BBQ, doe de deksel en rooster ze in ca. 30 minuten gaar.
  3. Hak de pistachenoten fijn. Hak de helft van de basilicum ook fijn. Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
  4. Rasp de gele schil van een citroen en halveer beide vruchten. Leg de halve citroenen met de snijkant naar beneden op de BBQ en gril ca. 8 minuten of tot het vruchtvlees mooi bruin is
  5. Meng de pistachenoten met het basilicum, de lente-ui, citroenrasp en extra vergine olijfolie. Breng op smaak met citroensap en peper en zout.
  6. Dep de ribeye droog met keukenpapier en bestrooi met zout (peper na het grillen). Gril de ribeye aan weerszijden circa 3 minuten om en om, of tot ze een kerntemperatuur van 56°C, dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat ze 3 minuten rusten.
  7. Bestrooi de zoete aardappel met peper en zout naar smaak. Serveer met de ribeye, de citroen en de rest van de basilicumblaadjes.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?