Ierse ribeye met abrikozen en rozijnenchutney

4 personen
50 minuten

Ingrediënten:

    • 4 ribeye’s
    • 3 el olijfolie
    • 400 g verse abrikozen of perziken, in stukjes
    • 1 ui
    • 1 teen knoflook, geperst
    • 1 tl kaneel
    • 1 tl gemalen kardemom
    • 2 tl gemalen komijn
    • Versgemalen zwarte peper
    • 100 g rozijnen
    • 2 el suiker
    • 75 ml witte wijnazijn
    • 2 el mosterd
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Ingrediënten:

    • 4 ribeye’s
    • 3 el olijfolie
    • 400 g verse abrikozen of perziken, in stukjes
    • 1 ui
    • 1 teen knoflook, geperst
    • 1 tl kaneel
    • 1 tl gemalen kardemom
    • 2 tl gemalen komijn
    • Versgemalen zwarte peper
    • 100 g rozijnen
    • 2 el suiker
    • 75 ml witte wijnazijn
    • 2 el mosterd
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze:

  1. Was de abrikozen, halveer ze en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Verwarm de helft van de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui met de knoflook zachtjes glazig. Bak de stukjes abrikoos met de gember, kaneel, kardemom, komijn en wat peper heel even mee.
  2. Schep de rozijnen en suiker erdoor en voeg de azijn en 75 ml water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de chutney 20 minuten zachtjes doorkoken. Laat de chutney in een schaal afkoelen.
  3. Meng in een diep bord de mosterd met zout, royaal zwarte peper en de resterende olijfolie. Wentel de ribeyes door dit mengsel en laat ze op kamertemperatuur komen. Rooster de ribeyes op de barbecue of in de grillpan in 8-10 minuten mooi bruin. Ze mogen van binnen rosé blijven. Serveer de ribeyes met de abrikozenchutney.

Bereidingswijze:

  1. Was de abrikozen, halveer ze en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Verwarm de helft van de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui met de knoflook zachtjes glazig. Bak de stukjes abrikoos met de gember, kaneel, kardemom, komijn en wat peper heel even mee.
  2. Schep de rozijnen en suiker erdoor en voeg de azijn en 75 ml water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de chutney 20 minuten zachtjes doorkoken. Laat de chutney in een schaal afkoelen.
  3. Meng in een diep bord de mosterd met zout, royaal zwarte peper en de resterende olijfolie. Wentel de ribeyes door dit mengsel en laat ze op kamertemperatuur komen. Rooster de ribeyes op de barbecue of in de grillpan in 8-10 minuten mooi bruin. Ze mogen van binnen rosé blijven. Serveer de ribeyes met de abrikozenchutney.