Ierse ossenhaas met gekonfijte uien en aspergeboter

4 personen
90 minuten

Ingrediënten:

  • 4 Ierse ossenhaasfilets van 160 g
  • 4 uien
  • 8 jonge groene asperges
  • 80 g boter

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 4 Ierse ossenhaasfilets van 160 g
  • 4 uien
  • 8 jonge groene asperges
  • 80 g boter

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Verpak de hele uien met een beetje olie en zout in een vetvrij papier en leg het geheel gedurende 1 uur in de oven op 140°C. Verwijder de bovenkant en haal het ‘uienvlees’ uit de uien. Hak het fijn, kruid het en vul de schil weer. Leg het topje weer op de uien en bewaar in een met aluminiumfolie afgedekte schaal.
  2. Snijd het deel van de uiteinden van de groene asperges zodat alleen het groene gedeelte overblijft (in ieder geval de kopjes). Bewaar de uiteinden voor de aspergeboter. Kook de asperge ongeveer 4-6 minuten in kokend water. Ze moeten stevig blijven: dompel ze onder in ijswater om de kleur te fixeren en zet de pit uit. Giet het water af en bewaar de asperges op een theedoek.
  3. Gebruik een deel van de afgesneden uiteinden van de asperges, snijd ze heel fijn en meng ze met de zachte boter. Breng op smaak met peper en zout en rol het geheel in een stuk aluminiumfolie. Maak een rol met een diameter van 2 cm en leg hem in de ijskast.
  4. Haal het vlees uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Kruid het vlees met zout en bak het kort in gloeiendhete olie tot het aan alle kanten bruin is. Leg het vlees in aluminiumfolie en laat het even rusten.
  5. Leg het vlees op het bord, snijd de aspergeboter in plakjes en leg die op het vlees. Serveer met de uien en asperges. Dien direct op.

Bereidingswijze:

  1. Verpak de hele uien met een beetje olie en zout in een vetvrij papier en leg het geheel gedurende 1 uur in de oven op 140°C. Verwijder de bovenkant en haal het ‘uienvlees’ uit de uien. Hak het fijn, kruid het en vul de schil weer. Leg het topje weer op de uien en bewaar in een met aluminiumfolie afgedekte schaal.
  2. Snijd het deel van de uiteinden van de groene asperges zodat alleen het groene gedeelte overblijft (in ieder geval de kopjes). Bewaar de uiteinden voor de aspergeboter. Kook de asperge ongeveer 4-6 minuten in kokend water. Ze moeten stevig blijven: dompel ze onder in ijswater om de kleur te fixeren en zet de pit uit. Giet het water af en bewaar de asperges op een theedoek.
  3. Gebruik een deel van de afgesneden uiteinden van de asperges, snijd ze heel fijn en meng ze met de zachte boter. Breng op smaak met peper en zout en rol het geheel in een stuk aluminiumfolie. Maak een rol met een diameter van 2 cm en leg hem in de ijskast.
  4. Haal het vlees uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Kruid het vlees met zout en bak het kort in gloeiendhete olie tot het aan alle kanten bruin is. Leg het vlees in aluminiumfolie en laat het even rusten.
  5. Leg het vlees op het bord, snijd de aspergeboter in plakjes en leg die op het vlees. Serveer met de uien en asperges. Dien direct op.