Ierse gehakttaart met appel en abrikozen

6 personen
85 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg Iers rundergehakt
  • 1 citroen
  • 125 g gewelde abrikozen
  • 4 beschuiten
  • 2 appels
  • 1 ei
  • 2 theelepels zout
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 el olie
  • 5 plakjes diepvries deeg voor hartige taart, ontdooid
  • 3 el tomatenketchup
  • 3 el abrikozenjam
  • Lage taartvorm (26 cm), ingevet

Ingrediënten:

  • 1 kg Iers rundergehakt
  • 1 citroen
  • 125 g gewelde abrikozen
  • 4 beschuiten
  • 2 appels
  • 1 ei
  • 2 theelepels zout
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 el olie
  • 5 plakjes diepvries deeg voor hartige taart, ontdooid
  • 3 el tomatenketchup
  • 3 el abrikozenjam
  • Lage taartvorm (26 cm), ingevet

Bereidingswijze:

  1. Was de citroen goed met warm water en droog hem af. Rasp met een fijne rasp de gele schil er heel dun af. Halveer de citroen en pers beide helften uit. Knip de abrikozen met een schaar in kleine stukjes. Knijp de beschuiten boven een kom met beide handen fijn.
  2. Schil de appels en steek de klokhuizen er met een appelboor uit. Snijd één appel in mooi dunne ringen en snijd de andere appel in kleine stukjes. Sprenkel één eetlepel citroensap over de appelplakken en de appelstukjes.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe het Ierse gehakt in een grote kom en breek het ei erboven. Voeg het zout, de kerriepoeder, de citroenrasp en twee eetlepels citroensap toe. Strooi de beschuitkruim erover en schep de appel- en abrikozenstukjes toe. Meng alles in de kom goed door elkaar en kneed het gehakt tot het wat plakkerig wordt.
  4. Leg de plakjes deeg op elkaar op een met bloem bestoven aanrecht en rol ze met een deegroller uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm. Vet de taartvorm in en bekleed de vorm met het deeg. Druk het deeg aan de rand goed aan. Verdeel het gehakt over de taartbodem en druk dit ook goed aan. Leg de appelplakken erop en druk ze in het gehakt.
  5. Roer in een kommetje de ketchup en jam door elkaar. Strijk dit mengsel over de taart uit. Schuif de taartvorm een richel onder het midden in de oven. Bak de taart in 45 minuten mooi bruin en gaar. Serveer de gehakttaart in punten met een salade van veldsla met mandarijn.

Bereidingswijze:

  1. Was de citroen goed met warm water en droog hem af. Rasp met een fijne rasp de gele schil er heel dun af. Halveer de citroen en pers beide helften uit. Knip de abrikozen met een schaar in kleine stukjes. Knijp de beschuiten boven een kom met beide handen fijn.
  2. Schil de appels en steek de klokhuizen er met een appelboor uit. Snijd één appel in mooi dunne ringen en snijd de andere appel in kleine stukjes. Sprenkel één eetlepel citroensap over de appelplakken en de appelstukjes.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe het Ierse gehakt in een grote kom en breek het ei erboven. Voeg het zout, de kerriepoeder, de citroenrasp en twee eetlepels citroensap toe. Strooi de beschuitkruim erover en schep de appel- en abrikozenstukjes toe. Meng alles in de kom goed door elkaar en kneed het gehakt tot het wat plakkerig wordt.
  4. Leg de plakjes deeg op elkaar op een met bloem bestoven aanrecht en rol ze met een deegroller uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm. Vet de taartvorm in en bekleed de vorm met het deeg. Druk het deeg aan de rand goed aan. Verdeel het gehakt over de taartbodem en druk dit ook goed aan. Leg de appelplakken erop en druk ze in het gehakt.
  5. Roer in een kommetje de ketchup en jam door elkaar. Strijk dit mengsel over de taart uit. Schuif de taartvorm een richel onder het midden in de oven. Bak de taart in 45 minuten mooi bruin en gaar. Serveer de gehakttaart in punten met een salade van veldsla met mandarijn.