• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    100 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ

Ierse entrecote met Mediterrane kruidenrub en gepofte aardappel

Ingrediënten

  • 4 Ierse entrecotes
  • 2 el gedroogde rozemarijn
  • 2 el gedroogde tijm
  • 2 el sumak*
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 20 g bieslook, fijngesneden
  • 1 citroen
  • 4 grote aardappelen, schoongeboend
  • 75 g gemengde sla
  • 1 el mosterd
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 el honing
  • 5 el olijfolie extra vergine
  • 4 el zwarte olijven, bijv taggiasche, uitgelekt
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • vijzel
  • BBQ
  • aluminiumfolie

.

Bereidingswijze

  1. Maak de rub door de gedroogde rozemarijn, tijm en sumak in de vijzel licht te kneuzen. Doe de gekneusde ingrediënten in een kom en voeg de olijfolie en de helft van de knoflook toe. Dep de Ierse entrecotes droog met keukenpapier, wrijf ze in met de rub in en laat 1 uur op kamertemperatuur marineren. Maak ondertussen de kruidenboter. Roer de boter los in een kom, voeg de rest van de knoflook en de bieslook toe. Rasp de gele schil van de citroen en roer erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep de boter op een stuk plasticfolie, maak er een rolletje van en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  2. Ontsteek tijdig de BBQ. Wikkel de ongeschilde aardappelen in aluminiumfolie en leg ze tussen de kolen. Keer ze halverwege. Neem ze na circa 30 minuten uit de BBQ en controleer met een vork of ze zacht en gaar zijn. Klop ondertussen een vinaigrette door de rode wijnazijn, de honing met de mosterd glad te roeren. Voeg dan de olijfolie extra vergine toe en breng op smaak met zout en peper. Meng de vinaigrette en de olijven door de gemengde sla.
  3. Grill de entrecotes op de BBQ. Keer ze regelmatig. Neem ze van de BBQ als ze naar wens zijn, rare, medium rare of medium. Laat ze 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel. Serveer de entrecotes met de gepofte aardappelen en de salade. Snijd de citroen in partjes en leg erbij. Verdeel de kruidenboter over de aardappelen.

*Weetje Sumak is verkrijgbaar bij een Midden-Oosterse winkel of de beter gesorteerde supermarkten. Het is de vermalen bes van de sumakstruik. Het smaakt fris en fruitig, een beetje zoals citroen. Het smaakt erg lekker bij vlees. Je kunt het vlees ook marineren met za’atar, dat past ook lekker bij rundvlees en kun je in elke supermarkt kopen.

Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?