Ierse beefburgers met zoetzure aubergine

4 personen
30 minuten

Ingrediënten:

BURGER

    • 450 g mager Iers rundergehakt
    • 1 ui, gesnipperd, gefruit in een beetje olie
    • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
    • 1 el basilicum, fijngehakt

ZOETZURE AUBERGINESAUS

    • 2 el olie
    • 1 aubergine, in blokjes
    • 1 rode paprika, ontpit en in blokjes
    • 1 el sojasaus
    • 2-3 sjalotten/1 ui, gesnipperd
    • 1 el balsamico azijn
    • 1 el citroensap
    • 125 ml tomatensap
    • 1 tl suiker
    • Handvol basilicum, fijngehakt
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Ingrediënten:

BURGER

    • 450 g mager Iers rundergehakt
    • 1 ui, gesnipperd, gefruit in een beetje olie
    • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
    • 1 el basilicum, fijngehakt

ZOETZURE AUBERGINESAUS

    • 2 el olie
    • 1 aubergine, in blokjes
    • 1 rode paprika, ontpit en in blokjes
    • 1 el sojasaus
    • 2-3 sjalotten/1 ui, gesnipperd
    • 1 el balsamico azijn
    • 1 el citroensap
    • 125 ml tomatensap
    • 1 tl suiker
    • Handvol basilicum, fijngehakt
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze:

  1. Meng de ingrediënten voor de burger en vorm 4 burgers. Leg ze op de barbecue of grill ze tot ze helemaal gaar zijn (8-10 minuten).
  2. Voor de zoetzure auberginesaus verwarm de olie en fruit de sjalotten, aubergine en paprika tot ze net zacht zijn. Voeg de sojasaus, balsamico azijn, citroensap, tomatensap, suiker en basilicum toe. Laat 4-5 minuten sudderen. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Serveer de burgers met de saus en rijst of gebakken aardappelen.

Bereidingswijze:

  1. Meng de ingrediënten voor de burger en vorm 4 burgers. Leg ze op de barbecue of grill ze tot ze helemaal gaar zijn (8-10 minuten).
  2. Voor de zoetzure auberginesaus verwarm de olie en fruit de sjalotten, aubergine en paprika tot ze net zacht zijn. Voeg de sojasaus, balsamico azijn, citroensap, tomatensap, suiker en basilicum toe. Laat 4-5 minuten sudderen. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Serveer de burgers met de saus en rijst of gebakken aardappelen.