• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    40 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ, Steaks

Ierse bavette Tataki

Ingrediënten

  • circa 600 gram Ierse bavette (aan één stuk), op kamertemperatuur 4 el sojasaus
  • 4 el sojasaus
  • 2 el sesamolie
  • 1 el vissaus
  • 1 tl palm- of bruine suiker
  • 2 cm gember, geschild en fijngeraspt
  • ½ teen knoflook, fijngesneden
  • 1 komkommer
  • 1 koolrabi, geschild
  • 1 bosje radijsjes
  • 125 g sojaboontjes
  • 3 el wasabi-mayonaise
  • 3 el gezouten pinda’s, grofgehakt
  • 1 doosje broccocress en/of shisocress

    VERDER NODIG:

  • BBQ

Waarom BBQ’en met Iers rundvlees?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de salade. Schaaf met een kaasschaaf de komkommer in de lengte in linten. Snijd de koolrabi in dunne plakjes van 5 mm en snijd de plakjes in reepjes van 5 mm. Snijd de radijsjes in dunne plakjes (gebruik hiervoor een mandoline als je ‘m hebt). Meng de komkommer met de koolrabi, radijs en sojaboontjes. Verdun de wasabi-mayonaise met 1 eetlepel water en meng door de salade.
  2. Meng de sojasaus met 1 eetlepel sesamolie, de vissaus, palmsuiker, fijngeraspte gember en knoflook. Verhit de grillpan. Dep de Ierse bavette droog met keukenpapier, bestrijk met een dun laagje sesamolie en bestrooi met zout en peper. Grill de bavette kort aan weerszijden, doe ‘m in een ovenschaal, schenk de saus erover en zet in de oven tot de gewenste kerntemperatuur: rare (53°C), medium rare (55°C), of medium (58°C). Laat de bavette 8 minuten rusten en dek af met aluminiumfolie of een deksel. Serveer de Ierse bavette met de salade en bestrooi met de pinda’s en de broccocress en/of shisocress.

Lekker met witte rijst.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?