Grootmoeders Ierse ossenhaas in rode wijnsaus

4 personen
45 minuten

Ingrediënten:

    • 1 Ierse ossenhaas van 800 g
    • 250 g kastanjechampignons
    • 200 g bospaddenstoelen: oesterzwammen, shiitakes, eekhoorntjesbrood
    • 150 g magere spekblokjes
    • 15 kleine uien (heel)
    • 50 g boter
    • Mespunt suiker
    • ½ bosje verse peterselie

RODE WIJNSAUS

  • 150 g sjalotten
  • 1 l rode wijn, ingekookt tot 20 cl
  • Tijm
  • Laurier
  • 1 l kalfsfond
  • 20 cl cranberrysaus
  • 20 fijngestampte jeneverbessen

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

    • 1 Ierse ossenhaas van 800 g
    • 250 g kastanjechampignons
    • 200 g bospaddenstoelen: oesterzwammen, shiitakes, eekhoorntjesbrood
    • 150 g magere spekblokjes
    • 15 kleine uien (heel)
    • 50 g boter
    • Mespunt suiker
    • ½ bosje verse peterselie

RODE WIJNSAUS

  • 150 g sjalotten
  • 1 l rode wijn, ingekookt tot 20 cl
  • Tijm
  • Laurier
  • 1 l kalfsfond
  • 20 cl cranberrysaus
  • 20 fijngestampte jeneverbessen

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Laat de ossenhaas op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180°C. Braad de ossenhaas gedurende 8 minuten aan in een pan of stoofpan en zet de ossenhaas daarna gedurende 20 minuten in de oven.
  2. Doe de uitjes met een mespunt suiker en 20 g boter in een pan. Schenk er water over tot ze onder staan en voeg een snufje zout toe. Roer zo nu en dan door het mengsel en laat de uitjes zo op een zacht vuur sudderen tot al het water uit de pan is verdampt.
  3. Doe de spekblokjes in een pan, voeg koud water toe tot de blokjes onder staan en blancheer ze gedurende 5 minuten op hoog vuur. Giet de blokjes daarna eerst in koud water en giet ze tenslotte af.
  4. Maak de champignons schoon en verdeel ze in vieren. Smelt 30 g boter in een braadpan, voeg de champignons toe en breng ze op smaak. Bak ze gedurende ongeveer 10 minuten op hoog vuur onder voortdurend roeren.
  5. Voeg de blokjes spek, uien en champignons samen en bak ze gedurende 5 minuten op hoog vuur. Besprenkel het geheel met een beetje kalfsfond en voeg de fijngehakte verse peterselie toe.
  6. Rode wijnsaus: Meng de sjalotten, ingekookte rode wijn, tijm, laurier, kalfsfond, cranberrysaus, en jeneverbessen. Laat het mengsel al roerend indikken op het vuur, zeef het en maak de saus af met een klontje boter.

Bereidingswijze:

  1. Laat de ossenhaas op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180°C. Braad de ossenhaas gedurende 8 minuten aan in een pan of stoofpan en zet de ossenhaas daarna gedurende 20 minuten in de oven.
  2. Doe de uitjes met een mespunt suiker en 20 g boter in een pan. Schenk er water over tot ze onder staan en voeg een snufje zout toe. Roer zo nu en dan door het mengsel en laat de uitjes zo op een zacht vuur sudderen tot al het water uit de pan is verdampt.
  3. Doe de spekblokjes in een pan, voeg koud water toe tot de blokjes onder staan en blancheer ze gedurende 5 minuten op hoog vuur. Giet de blokjes daarna eerst in koud water en giet ze tenslotte af.
  4. Maak de champignons schoon en verdeel ze in vieren. Smelt 30 g boter in een braadpan, voeg de champignons toe en breng ze op smaak. Bak ze gedurende ongeveer 10 minuten op hoog vuur onder voortdurend roeren.
  5. Voeg de blokjes spek, uien en champignons samen en bak ze gedurende 5 minuten op hoog vuur. Besprenkel het geheel met een beetje kalfsfond en voeg de fijngehakte verse peterselie toe.
  6. Rode wijnsaus: Meng de sjalotten, ingekookte rode wijn, tijm, laurier, kalfsfond, cranberrysaus, en jeneverbessen. Laat het mengsel al roerend indikken op het vuur, zeef het en maak de saus af met een klontje boter.