Gegrilde ribeye steak met peper-sjalottenboter

15 minuten bereiden en 4 uur wachten

4 personen
15 minuten

Ingrediënten:

    • 4 ribeye steaks van 175 g
    • 4 el olijfolie
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 1 tl verse tijm, gesneden

VOOR DE BOTER

    • 3 sjalotten, zeer fijn gesneden
    • 100 g zachte boter
    • 1 el zwarte peperkorrels, grof gemalen
    • 1 tl Dijon mosterd
    • zeezout
    • vers gemalen zwarte peper
WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

    • 4 ribeye steaks van 175 g
    • 4 el olijfolie
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 1 tl verse tijm, gesneden

VOOR DE BOTER

    • 3 sjalotten, zeer fijn gesneden
    • 100 g zachte boter
    • 1 el zwarte peperkorrels, grof gemalen
    • 1 tl Dijon mosterd
    • zeezout
    • vers gemalen zwarte peper
WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Om de sjalottenboter te maken, verhit je de olie in een kleine pan en bak je de sjalotten zachtjes in 6-8 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen, roer ze dan door de boter met de peperkorrels, mosterd en 1/4 theelepel zout. Verspreid de boter op een vierkant stuk bakpapier en rol deze op, draai de uiteinden dicht om deze vast te zetten. Zet ten minste 4 uur en maximaal 24 uur koud.
  2. Snijd het overtollig vet van de ribeye steaks, leg ze in een niet-metalen kom en voeg de olijfolie, knoflook en tijm toe. Dek af met huishoudfolie en laat een nacht in de koelkast marineren.
  3. Haal de steaks minstens een half uur voordat je ze gaat bereiden uit de koelkast, haal de overtollige marinade eraf en voeg zout en peper naar smaak toe. Gril, barbecue of bak de steaks 6-7 minuten boven een hoog vuur voor medium-rare of naar je eigen voorkeur. Laat ze 5 minuten rusten op warme borden.
  4. Haal de sjalottenboter uit de koelkast en haal het papier eraf, snijd dan in stukjes. Leg de stukjes boter op de gegrilde steaks, doe er een gepofte aardappel en wat salade bij en serveer.

Bereidingswijze:

  1. Om de sjalottenboter te maken, verhit je de olie in een kleine pan en bak je de sjalotten zachtjes in 6-8 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen, roer ze dan door de boter met de peperkorrels, mosterd en 1/4 theelepel zout. Verspreid de boter op een vierkant stuk bakpapier en rol deze op, draai de uiteinden dicht om deze vast te zetten. Zet ten minste 4 uur en maximaal 24 uur koud.
  2. Snijd het overtollig vet van de ribeye steaks, leg ze in een niet-metalen kom en voeg de olijfolie, knoflook en tijm toe. Dek af met huishoudfolie en laat een nacht in de koelkast marineren.
  3. Haal de steaks minstens een half uur voordat je ze gaat bereiden uit de koelkast, haal de overtollige marinade eraf en voeg zout en peper naar smaak toe. Gril, barbecue of bak de steaks 6-7 minuten boven een hoog vuur voor medium-rare of naar je eigen voorkeur. Laat ze 5 minuten rusten op warme borden.
  4. Haal de sjalottenboter uit de koelkast en haal het papier eraf, snijd dan in stukjes. Leg de stukjes boter op de gegrilde steaks, doe er een gepofte aardappel en wat salade bij en serveer.