• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    40 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ

Gegrilde Ierse ribeye met tijm en gepofte rode bietjes

Ingrediënten

  • 4 Ierse ribeyes, op kamertemperatuur
  • 4-6 middelgrote bieten (in verschillende kleuren)
  • 2 el hazelnoten
  • 4 el mayonaise
  • 2 el crème fraîche
  • 15 g peterselie, alleen de blaadjes
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 el rietsuiker
  • zout en versgemalen zwarte peper

    VERDER NODIG:

  • BBQ
  • aluminiumfolie

Bereidingswijze

  1. Ontsteek tijdig de BBQ. Wikkel de ongeschilde bieten in aluminiumfolie en leg ze tussen de kolen. Keer ze halverwege. Neem ze na circa 30 minuten uit de BBQ en controleer met een vork of ze zacht en gaar zijn.
  2. Maak ondertussen de mayonaise: rooster de hazelnoten in een droge koekenpan in circa 3 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak ze fijn. Roer de hazelnoten met de mayonaise door de crème fraîche. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Neem de bieten van de BBQ en laat ze iets afkoelen. Verwijder de schil en snijd ze in parten. Besprenkel ze nog warm met de azijn en bestrooi ze met rietsuiker. Snijd de peterselie fijn en strooi over de bieten.
  4. Dep de Ierse ribeyes droog, bestrijk ze dun met de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Grill de ribeyes naar wens rare, medium rare of medium. Keer ze regelmatig. Laat de ribeyes 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel. Serveer de Ierse ribeyes met de bieten en de hazelnootmayonaise.

Serveertip: Lekker met quinoa, notenrijst of farro. Geen BBQ? Dit gerecht kun je ook op de grillpan en in de oven bereiden. Verwarm de oven voor op 200 °C. Wikkel de bieten in aluminiumfolie en pof ze in circa 50 minuten gaar.

Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?