• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    30 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ, Steaks

Gegrilde Ierse ribeye met mango/avocadosalsa

Ingrediënten

  • 4 Ierse ribeyes, op kamertemperatuur
  • 1 mango
  • 2 tomaten
  • 1 limoen
  • 2 avocado’s
  • 1 groene jalapeño, zaadlijst verwijderd
  • 15 g koriander, blaadjes grof gehakt
  • 1 el olijfolie
  • 2 bosjes lente-ui
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • grillpan

Waarom BBQ’en met Iers rundvlees?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze

  1. Schil de mango en snij het vruchtvlees in kleine blokjes van circa 7 mm. Snij de tomaten in blokjes van dezelfde maat en verwijder de zaadlijsten. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Meng de mango met de tomaat en voeg het limoenrasp toe. Schil de avocado’s en snij het vruchtvlees in blokjes en voeg toe. Schep om en voeg naar smaak limoensap toe. Snij het vruchtvlees van de jalapeño fijn en voeg naar smaak toe. Schep de koriander erdoor. Breng de salsa op smaak met zout.
  2. Verhit de grillpan. Dep de Ierse ribeyes droog, bestrijk ze dun met de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Grill de ribeyes naar wens rare, medium rare of medium. Keer ze om als ze gemakkelijk loslaten van de grillpan. Laat de ribeyes 5 minuten rusten op een bord en dek af met aluminiumfolie of een deksel. Verwijder het buitenste blad van de lente-ui en snij zo’n 2-3 cm van de bovenkant af. Grill de lente-uitjes daarna in z’n geheel een paar minuten op de grillpan tot ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben. Serveer de ribeyes met de salsa en de lente-ui.

BBQ-tip: Dit is in de zomer natuurlijk heel lekker op de BBQ!

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?