Entrecote met gekarameliseerde sjalot boter en frietjes

4 personen
160 minuten

Ingrediënten:

  • 4 entrecotes
  • 250 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • Een beetje olijfolie, om te braden
  • 5 grote sjalotten, fijngesneden
  • Plantaardige olie, om te frituren
  • 700 g aardappels geschild en als dikke frites gesneden, zoals Maris Piper of King Edward
  • Frisse groene salade, om te serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 4 entrecotes
  • 250 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • Een beetje olijfolie, om te braden
  • 5 grote sjalotten, fijngesneden
  • Plantaardige olie, om te frituren
  • 700 g aardappels geschild en als dikke frites gesneden, zoals Maris Piper of King Edward
  • Frisse groene salade, om te serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm een klont van de boter en een beetje olijfolie in een pan met een dikke bodem. Voeg de sjalotten toe, met wat peper en zout en bak zachtjes 20 tot 30 minuten, af en toe roerend tot ze gekarameliseerd en goudbruin zijn. Peper en zout naar smaak toevoegen en laten afkoelen.
  2. Doe de overgebleven boter in een keukenmachine of in een kleine blender en zet aan tot de boter goed geklopt is, je kunt dit ook met de hand doen in een kom met behulp van een vork. Klop de gekarameliseerde sjalotten erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
  3. Neem een vierkant stuk bakpapier of vetvrij papier van 23 cm en lepel de sjalotboter in het midden. Rol dit op in de vorm van een cilinder, ongeveer 7.5 cm doorsnede en 15 cm lang, draai de einden om vast te maken en verpak dit in folie om te voorkomen dat de koelkast vies wordt. Zet ten minste 2 uur in de koelkast, een nacht is nog beter, om hard te laten worden.
  4. Verhit de olie in een frituur op 150 °C (of gebruik een pan en check de temperatuur met een thermometer). Droog de aardappels goed in een theedoek. Doe de frites in de hete olie en bak 6 tot 7 minuten tot ze gekookt zijn, maar niet verkleurd. Laat goed uitlekken op keukenpapier.
  5. Verhit een grill- of braadpan met dikke bodem. Strooi peper op de steaks. Doe een beetje olie in de warme pan en leg de steaks erin. Misschien moet je dit in etappes doen, afhankelijk van de grootte van je pan. Bak 2 minuten aan beide kanten boven een hoog vuur, zet het vuur lager en bak de steaks nog 5 tot 10 minuten, draai ze nog eens om, afhankelijk van hoe rood je de steak wil. Haal de steaks uit de pan en leg op verwarmde borden om een aantal minuten te laten rusten.
  6. Verwarm de olie in de frituur nog eens tot 190 °C. Zodra de olie op de juiste temperatuur is, doe je de frites in de pan en bak ze 2 tot 3 minuten, tot ze knapperig en goudkleurig zijn. Laat goed uitlekken en strooi er zout op. Haal de sjalotboter uit de koelkast, haal het folie eraf en snijd in rondjes, eventuele restjes kunnen op een later moment gebruikt worden, deze boter kan prima worden ingevroren. Leg op iedere steak een plakje boter en leg er wat frites naast. Serveer direct met een frisse groene salade.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm een klont van de boter en een beetje olijfolie in een pan met een dikke bodem. Voeg de sjalotten toe, met wat peper en zout en bak zachtjes 20 tot 30 minuten, af en toe roerend tot ze gekarameliseerd en goudbruin zijn. Peper en zout naar smaak toevoegen en laten afkoelen.
  2. Doe de overgebleven boter in een keukenmachine of in een kleine blender en zet aan tot de boter goed geklopt is, je kunt dit ook met de hand doen in een kom met behulp van een vork. Klop de gekarameliseerde sjalotten erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
  3. Neem een vierkant stuk bakpapier of vetvrij papier van 23 cm en lepel de sjalotboter in het midden. Rol dit op in de vorm van een cilinder, ongeveer 7.5 cm doorsnede en 15 cm lang, draai de einden om vast te maken en verpak dit in folie om te voorkomen dat de koelkast vies wordt. Zet ten minste 2 uur in de koelkast, een nacht is nog beter, om hard te laten worden.
  4. Verhit de olie in een frituur op 150 °C (of gebruik een pan en check de temperatuur met een thermometer). Droog de aardappels goed in een theedoek. Doe de frites in de hete olie en bak 6 tot 7 minuten tot ze gekookt zijn, maar niet verkleurd. Laat goed uitlekken op keukenpapier.
  5. Verhit een grill- of braadpan met dikke bodem. Strooi peper op de steaks. Doe een beetje olie in de warme pan en leg de steaks erin. Misschien moet je dit in etappes doen, afhankelijk van de grootte van je pan. Bak 2 minuten aan beide kanten boven een hoog vuur, zet het vuur lager en bak de steaks nog 5 tot 10 minuten, draai ze nog eens om, afhankelijk van hoe rood je de steak wil. Haal de steaks uit de pan en leg op verwarmde borden om een aantal minuten te laten rusten.
  6. Verwarm de olie in de frituur nog eens tot 190 °C. Zodra de olie op de juiste temperatuur is, doe je de frites in de pan en bak ze 2 tot 3 minuten, tot ze knapperig en goudkleurig zijn. Laat goed uitlekken en strooi er zout op. Haal de sjalotboter uit de koelkast, haal het folie eraf en snijd in rondjes, eventuele restjes kunnen op een later moment gebruikt worden, deze boter kan prima worden ingevroren. Leg op iedere steak een plakje boter en leg er wat frites naast. Serveer direct met een frisse groene salade.