Citroen steaks met geroosterde tomatensalsa

4 personen
150 minuten

Ingrediënten:

CITROEN STEAKS

    • 4 sirloin steaks à 175 g
    • Fijn geraspte schil van 1 citroen
    • 2 teentjes knoflook
    • ½ tl zwarte peperkorrels
    • ½ tl komijnzaad
    • 1 tl gedroogde oregano
    • ½ tl cayennepeper
    • ½ tl zeezoutvlokken

GEROOSTERDE TOMATENSALSA

    • 3 rijpe tomaten
    • Een klein bosje verse koriander
    • Een klein bosje verse munt
    • 1 kleine rode ui, fijngesneden
    • 1 groene chilipeper, fijngesneden
    • 2 el olijfolie
    • Sap van ½ citroen
    • Groene salade met een beetje dressing, voor erbij
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Ingrediënten:

CITROEN STEAKS

    • 4 sirloin steaks à 175 g
    • Fijn geraspte schil van 1 citroen
    • 2 teentjes knoflook
    • ½ tl zwarte peperkorrels
    • ½ tl komijnzaad
    • 1 tl gedroogde oregano
    • ½ tl cayennepeper
    • ½ tl zeezoutvlokken

GEROOSTERDE TOMATENSALSA

    • 3 rijpe tomaten
    • Een klein bosje verse koriander
    • Een klein bosje verse munt
    • 1 kleine rode ui, fijngesneden
    • 1 groene chilipeper, fijngesneden
    • 2 el olijfolie
    • Sap van ½ citroen
    • Groene salade met een beetje dressing, voor erbij
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze:

  1. Gebruik een vijzel, een stamper, een kleine keukenmachine of een koffiemolen en vermeng daarin de citroenschil, knoflook, peperkorrels en komijnzaadjes tot een pasta. Voeg de oregano, cayennepeper en zout toe en meng nog een keer.
  2. Wrijf het mengsel op de steaks en zet ze ten minste een uur of twee op kamertemperatuur weg, beter nog is een nacht met aluminiumfolie afgedekt in de koelkast. Verhit de barbecue tot de kolen medium heet zijn of als je een gasbarbecue gebruikt zet deze dan ten minste 10 minuten voordat je gaat koken op de hoogste stand.
  3. Snijd de tomaten door de helft en leg ze 6-8 minuten op de barbecue, met de snijkant naar beneden tot ze zacht zijn en een beetje geschroeid. Haal het vel eraf en hak het tomatenvlees grof. Hak de koriander en munt fijn en meng dit in een schaal met de ui, chili, olijfolie en het citroensap. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  4. Grill de sirloin steaks 3-4 minuten aan beide kanten tot ze medium rare zijn en leg ze op warme borden met de geroosterde tomatensalsa en wat salade.

Bereidingswijze:

  1. Gebruik een vijzel, een stamper, een kleine keukenmachine of een koffiemolen en vermeng daarin de citroenschil, knoflook, peperkorrels en komijnzaadjes tot een pasta. Voeg de oregano, cayennepeper en zout toe en meng nog een keer.
  2. Wrijf het mengsel op de steaks en zet ze ten minste een uur of twee op kamertemperatuur weg, beter nog is een nacht met aluminiumfolie afgedekt in de koelkast. Verhit de barbecue tot de kolen medium heet zijn of als je een gasbarbecue gebruikt zet deze dan ten minste 10 minuten voordat je gaat koken op de hoogste stand.
  3. Snijd de tomaten door de helft en leg ze 6-8 minuten op de barbecue, met de snijkant naar beneden tot ze zacht zijn en een beetje geschroeid. Haal het vel eraf en hak het tomatenvlees grof. Hak de koriander en munt fijn en meng dit in een schaal met de ui, chili, olijfolie en het citroensap. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  4. Grill de sirloin steaks 3-4 minuten aan beide kanten tot ze medium rare zijn en leg ze op warme borden met de geroosterde tomatensalsa en wat salade.