Chili con carne met tortilla chips en chili crème fraîche

10 personen
180 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg grof gemalen rundvlees gehakt
  • 225 g gedroogde kidneybonen, een nacht laten weken
  • 2 el olijfolie
  • 4 uien, fijngesneden
  • 4 knoflooktenen, fijngesneden
  • 2 selderijstengels, in blokjes
  • 2 rode pepers, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 225 g doorregen bacon blokjes
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el pikante paprikapoeder
  • 1 onafgestreken tl gemalen koriander
  • 1 onafgestreken tl venkelzaad
  • 1 onafgestreken tl gemalen zwarte peper
  • ½ tl gemalen kaneelpoeder
  • 1 el verse oregano, gehakt
  • 2 tl ongezoet cacaopoeder (optioneel)
  • 2 blikjes tomaten à 400 g
  • 2 onafgestreken el tomatenpuree
  • 1 vers laurierblad
  • 1.2 liter kippen- of runderbouillon
  • Kommetjes met rode ui, guacamole, tortilla chips en chili crème fraîche, om erbij te serveren

Ingrediënten:

  • 1 kg grof gemalen rundvlees gehakt
  • 225 g gedroogde kidneybonen, een nacht laten weken
  • 2 el olijfolie
  • 4 uien, fijngesneden
  • 4 knoflooktenen, fijngesneden
  • 2 selderijstengels, in blokjes
  • 2 rode pepers, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 225 g doorregen bacon blokjes
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el pikante paprikapoeder
  • 1 onafgestreken tl gemalen koriander
  • 1 onafgestreken tl venkelzaad
  • 1 onafgestreken tl gemalen zwarte peper
  • ½ tl gemalen kaneelpoeder
  • 1 el verse oregano, gehakt
  • 2 tl ongezoet cacaopoeder (optioneel)
  • 2 blikjes tomaten à 400 g
  • 2 onafgestreken el tomatenpuree
  • 1 vers laurierblad
  • 1.2 liter kippen- of runderbouillon
  • Kommetjes met rode ui, guacamole, tortilla chips en chili crème fraîche, om erbij te serveren

Bereidingswijze:

  1. Doe de bonen in een pan met ruim kokend water en kook ze snel gedurende 15 minuten. Laat uitlekken en spoel goed af, doe ze terug in een pan met vers water en laat 1 uur zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn. Doe er kokend water bij, indien nodig. Laat uitlekken en spoel kort af.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan, doe de uien, knoflook, selderijstengel en chilipeper erbij en bak 15 minuten tot ze zacht zijn en licht gekleurd, roer af en toe. Voeg de bacon toe en bak nog 10 tot 15 minuten tot de bacon doorbakken en goudkleurig is, blijf roeren. Roer de kruiden en oregano erdoor en bak nog 1 tot 2 minuten, al roerend.
  3. Doe het vlees erbij en bak 10 tot 15 minuten, roer tot het bruin is en roer dan, als je het gebruikt, de cacao erbij. Voeg de kidneybonen, tomaten, tomatenpuree, laurierblad en 900 ml van de bouillon toe. Breng aan de kook, bestrooi met zout en zet het vuur laag, laat 2 tot 2 ½ uur pruttelen tot het vlees helemaal zacht is, maar nog bedekt met saus, voeg de overgebleven bouillon bij als het nodig is. Schep de chili op een grote serveerschaal en serveer warm met de kommetjes rode ui, guacamole, tortilla chips en chili crème fraîche.

Bereidingswijze:

  1. Doe de bonen in een pan met ruim kokend water en kook ze snel gedurende 15 minuten. Laat uitlekken en spoel goed af, doe ze terug in een pan met vers water en laat 1 uur zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn. Doe er kokend water bij, indien nodig. Laat uitlekken en spoel kort af.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan, doe de uien, knoflook, selderijstengel en chilipeper erbij en bak 15 minuten tot ze zacht zijn en licht gekleurd, roer af en toe. Voeg de bacon toe en bak nog 10 tot 15 minuten tot de bacon doorbakken en goudkleurig is, blijf roeren. Roer de kruiden en oregano erdoor en bak nog 1 tot 2 minuten, al roerend.
  3. Doe het vlees erbij en bak 10 tot 15 minuten, roer tot het bruin is en roer dan, als je het gebruikt, de cacao erbij. Voeg de kidneybonen, tomaten, tomatenpuree, laurierblad en 900 ml van de bouillon toe. Breng aan de kook, bestrooi met zout en zet het vuur laag, laat 2 tot 2 ½ uur pruttelen tot het vlees helemaal zacht is, maar nog bedekt met saus, voeg de overgebleven bouillon bij als het nodig is. Schep de chili op een grote serveerschaal en serveer warm met de kommetjes rode ui, guacamole, tortilla chips en chili crème fraîche.