Cachaça bavette op de barbecue

5 personen
30 minuten

Ingrediënten:

  • 2 Ierse bavette steaks à 450g, vet eraf
  • 1 ui, door de helft en gesneden
  • 3 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 el honing
  • 4 el cachaça (of wodka als je het niet kunt krijgen)
  • 120 ml olijfolie
  • Gesneden salade, voor erbij (rode paprika, rode witlof, salade romaine, fijn geraspte rode ui, korianderblaadjes en tuinkers met een olijfolie en citroendressing)

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 2 Ierse bavette steaks à 450g, vet eraf
  • 1 ui, door de helft en gesneden
  • 3 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 el honing
  • 4 el cachaça (of wodka als je het niet kunt krijgen)
  • 120 ml olijfolie
  • Gesneden salade, voor erbij (rode paprika, rode witlof, salade romaine, fijn geraspte rode ui, korianderblaadjes en tuinkers met een olijfolie en citroendressing)

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Doe de ui, knoflook, tomatenpuree, balsamico azijn, het korianderzaad, de honing, cachaca en olijfolie met de steaks in een grote afsluitbare zak. Wrijf de marinade in de steaks, haal alle lucht uit de zak en sluit deze goed af. Zet dit ten minst 12 uur koel, 2-3 dagen is het beste.
  2. Verhit de barbecue tot de kolen medium heet zijn of als je een gasbarbecue gebruikt, zet deze dan voordat je klaar bent om te gaan koken ten minste 10 minuten op de hoogste stand. Haal de steaks uit de marinade en veeg de stukjes ui, knoflook en korianderzaad eraf.
  3. Bestrooi de steaks helemaal met peper en zout en leg ze op de hete grill. Als je mooie geruite grillpatronen wil, grill ze dan 2 minuten, draai de steaks dan 45 graden van de originele positie en grill ze nog 2 minuten. Draai ze om en herhaal dit. Afhankelijk van de dikte van de steaks, laat je ze 4-5 minuten aan elke kant grillen, draai ze een keer voor medium-rare. Mocht je de voorkeur geven aan doorgebakken of juist meer rauw, pas dan zelf de tijden aan.
  4. Laat de steaks 5-10 minuten op een snijblok rusten, snijd het dan in plakken en serveer het direct met een aparte schaal gesneden salade met dressing.

Bereidingswijze:

  1. Doe de ui, knoflook, tomatenpuree, balsamico azijn, het korianderzaad, de honing, cachaca en olijfolie met de steaks in een grote afsluitbare zak. Wrijf de marinade in de steaks, haal alle lucht uit de zak en sluit deze goed af. Zet dit ten minst 12 uur koel, 2-3 dagen is het beste.
  2. Verhit de barbecue tot de kolen medium heet zijn of als je een gasbarbecue gebruikt, zet deze dan voordat je klaar bent om te gaan koken ten minste 10 minuten op de hoogste stand. Haal de steaks uit de marinade en veeg de stukjes ui, knoflook en korianderzaad eraf.
  3. Bestrooi de steaks helemaal met peper en zout en leg ze op de hete grill. Als je mooie geruite grillpatronen wil, grill ze dan 2 minuten, draai de steaks dan 45 graden van de originele positie en grill ze nog 2 minuten. Draai ze om en herhaal dit. Afhankelijk van de dikte van de steaks, laat je ze 4-5 minuten aan elke kant grillen, draai ze een keer voor medium-rare. Mocht je de voorkeur geven aan doorgebakken of juist meer rauw, pas dan zelf de tijden aan.
  4. Laat de steaks 5-10 minuten op een snijblok rusten, snijd het dan in plakken en serveer het direct met een aparte schaal gesneden salade met dressing.