Beefburger met korst van peperkorrels

4 personen
40 minuten

Ingrediënten:

BURGER

    • 500 g gehakt
    • 1 teentje knoflook, geplet
    • 1 tl tomatenpuree
    • 2 tl Worcestersaus
    • 1 tl gehakte verse peterselie
    • 1 el zwarte peperkorrels, grof vermalen
    • 4 hamburger broodjes, doorgesneden
    • Slablaadjes en gekarameliseerde uienrelish of tomatenchutney als garnering

DRIEKLEURENSALADE

    • 225 g witte kool, dungesneden
    • 100 g wortelen, geraspt
    • Fijn geraspte schil van 1 limoen
    • Sap van 3 limoenen
    • 2 tl witte wijnazijn
    • 1 tl basterdsuiker
    • 1 tl zout
    • Een handje vol verse korianderbladeren

ZOETE AARDAPPELPARTJES

    • 500 g zoete aardappelen
    • 1 tl olijfolie
    • 1 tl zout en naar wens versgemalen zwarte peper
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Ingrediënten:

BURGER

    • 500 g gehakt
    • 1 teentje knoflook, geplet
    • 1 tl tomatenpuree
    • 2 tl Worcestersaus
    • 1 tl gehakte verse peterselie
    • 1 el zwarte peperkorrels, grof vermalen
    • 4 hamburger broodjes, doorgesneden
    • Slablaadjes en gekarameliseerde uienrelish of tomatenchutney als garnering

DRIEKLEURENSALADE

    • 225 g witte kool, dungesneden
    • 100 g wortelen, geraspt
    • Fijn geraspte schil van 1 limoen
    • Sap van 3 limoenen
    • 2 tl witte wijnazijn
    • 1 tl basterdsuiker
    • 1 tl zout
    • Een handje vol verse korianderbladeren

ZOETE AARDAPPELPARTJES

    • 500 g zoete aardappelen
    • 1 tl olijfolie
    • 1 tl zout en naar wens versgemalen zwarte peper
WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?
Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe het rundergehakt in een kom met de knoflook, de tomatenpuree, de Worcestersaus en de peterselie. Voeg peper en zout toe en meng alles door elkaar tot één consistent mengsel.
  2. Deel dit mengsel op in 4 porties en vorm hier de hamburgers van. Strooi de zwarte peperkorrels erover. Pak vervolgens de hamburgers in vershoudfolie en leg ze een uur te rusten in de koelkast zodat het mengsel nog wat steviger kan worden.
  3. Schil de zoete aardappelen, snij ze in partjes. Leg deze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Roer de partjes even met de hand om totdat allemaal gelijkmatig met olie zijn bedekt. Besprenkel ze vervolgens met zout en grill ze circa 30 minuten tot ze gaar zijn en een enigszins geelgouden kleur hebben.
  4. Verwarm een koekenpan op een middelhoog vuur voor en bak de hamburgers aan beide zijden, ongeveer 4 minuten per zijde (voor een medium resultaat) of langer voor een meer doorbakken burger. (Je kan de burger ook op de barbecue bereiden)
  5. Bereid ondertussen de driekleurensalade: meng de kool en wortel in een kom. Voeg de geraspte limoenschil, het sap, de azijn, suiker en zout toe en meng dit goed door elkaar. Hak de korianderblaadjes grof en voeg ze bij de salade.
  6. Rooster de hamburgerbroodjes op een grill of barbecue en doe op de onderste helft de uienrelish of de tomatenchutney en leg er wat slablaadjes op, gevolgd door de hamburgers. Schep er wat driekleurensalade bovenop en leg daarbovenop de andere helft van de broodjes. Leg de broodjes op voorverwarmde borden. Garneer ze met de zoete aardappelpartjes en dien ze direct op.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe het rundergehakt in een kom met de knoflook, de tomatenpuree, de Worcestersaus en de peterselie. Voeg peper en zout toe en meng alles door elkaar tot één consistent mengsel.
  2. Deel dit mengsel op in 4 porties en vorm hier de hamburgers van. Strooi de zwarte peperkorrels erover. Pak vervolgens de hamburgers in vershoudfolie en leg ze een uur te rusten in de koelkast zodat het mengsel nog wat steviger kan worden.
  3. Schil de zoete aardappelen, snij ze in partjes. Leg deze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Roer de partjes even met de hand om totdat allemaal gelijkmatig met olie zijn bedekt. Besprenkel ze vervolgens met zout en grill ze circa 30 minuten tot ze gaar zijn en een enigszins geelgouden kleur hebben.
  4. Verwarm een koekenpan op een middelhoog vuur voor en bak de hamburgers aan beide zijden, ongeveer 4 minuten per zijde (voor een medium resultaat) of langer voor een meer doorbakken burger. (Je kan de burger ook op de barbecue bereiden)
  5. Bereid ondertussen de driekleurensalade: meng de kool en wortel in een kom. Voeg de geraspte limoenschil, het sap, de azijn, suiker en zout toe en meng dit goed door elkaar. Hak de korianderblaadjes grof en voeg ze bij de salade.
  6. Rooster de hamburgerbroodjes op een grill of barbecue en doe op de onderste helft de uienrelish of de tomatenchutney en leg er wat slablaadjes op, gevolgd door de hamburgers. Schep er wat driekleurensalade bovenop en leg daarbovenop de andere helft van de broodjes. Leg de broodjes op voorverwarmde borden. Garneer ze met de zoete aardappelpartjes en dien ze direct op.