Beef Wellington

6 personen
90 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg ossenhaas (één groot stuk)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 75 gram roomboter
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 2 sjalots fijngesneden
  • 350 gram (kastanje)champignons fijngesneden
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 500 gram bladerdeeg ontdooid
  • 1 ei losgeslagen

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

  • 1 kg ossenhaas (één groot stuk)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 75 gram roomboter
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 2 sjalots fijngesneden
  • 350 gram (kastanje)champignons fijngesneden
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 500 gram bladerdeeg ontdooid
  • 1 ei losgeslagen

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in de koekenpan en fruit de ui en sjalot tot ze doorzichtig zijn. Voeg de champignons toe en bak deze mee tot het vocht is verdwenen. Kruid met zout, peper en wat nootmuskaat. Laat afkoelen op een bord.
  2. Verhit de roomboter in een braadpan. Kruid het vlees met zout en peper en bak het vlees aan alle kanten bruin in ongeveer 5 minuten. Laat het daarna op een bord afkoelen.
  3. Rol het bladerdeeg zo uit dat je een lap hebt groot genoeg om het vlees mee in te pakken. Verdeel het champignonmengsel over het bladerdeeg en houd hierbij de randen vrij. Leg het afgekoelde vlees in het midden van het deeg op het champignonmengsel en vouw de randen dicht. Bewaar het snijverlies om eventueel mee te decoreren. Bestrijk het pakket met losgeslagen ei.
  4. Leg het geheel nog 20 minuten in de koelkast om te rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg het vlees in een ovenschaal en zet deze in de oven. Na 10 minuten zet je de oven zachter op 200 graden. Na een kwartier (totaal 25 minuten) is het vlees medium rare, na 20 minuten (totaal 30) medium. Haal het vlees uit de oven en laat nog 10 minuten rusten.
  6. Serveer de Beef Wellington door mooie plakken af te snijden en op een bord te leggen. Serveer met aardappels en groenten, eventueel ook uit de oven.

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in de koekenpan en fruit de ui en sjalot tot ze doorzichtig zijn. Voeg de champignons toe en bak deze mee tot het vocht is verdwenen. Kruid met zout, peper en wat nootmuskaat. Laat afkoelen op een bord.
  2. Verhit de roomboter in een braadpan. Kruid het vlees met zout en peper en bak het vlees aan alle kanten bruin in ongeveer 5 minuten. Laat het daarna op een bord afkoelen.
  3. Rol het bladerdeeg zo uit dat je een lap hebt groot genoeg om het vlees mee in te pakken. Verdeel het champignonmengsel over het bladerdeeg en houd hierbij de randen vrij. Leg het afgekoelde vlees in het midden van het deeg op het champignonmengsel en vouw de randen dicht. Bewaar het snijverlies om eventueel mee te decoreren. Bestrijk het pakket met losgeslagen ei.
  4. Leg het geheel nog 20 minuten in de koelkast om te rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg het vlees in een ovenschaal en zet deze in de oven. Na 10 minuten zet je de oven zachter op 200 graden. Na een kwartier (totaal 25 minuten) is het vlees medium rare, na 20 minuten (totaal 30) medium. Haal het vlees uit de oven en laat nog 10 minuten rusten.
  6. Serveer de Beef Wellington door mooie plakken af te snijden en op een bord te leggen. Serveer met aardappels en groenten, eventueel ook uit de oven.