Ierse rundertaart met cranberries

8 personen
240 minuten

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 600 g Ierse runderworstjes
    • 4 el olijfolie
    • 1 tl kaneel
    • 1 el gemberpoeder
    • 2 uien
    • 2 wortels
    • 1 teen knoflook
    • 2 el tomatenpuree
    • 1 takje tijm
    • 2 laurierblaadjes
    • 1 steranijs
    • 100 ml rode wijn
    • 500 ml kriekenbier
    • 1 blik tomaten (400 g)
    • 2 el bloem
    • 180 g cranberries
    • zout en versgemalen zwarte peper

BLADERDEEG-LAAG

    • 450 g roomboterbladerdeeg
    • 1 ei, losgeklopt
    • bloem, om te verstuiven

VERDER NODIG:

    • ovenvaste stoofpan
    • deegroller
    • bakpapier
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 600 g Ierse runderworstjes
    • 4 el olijfolie
    • 1 tl kaneel
    • 1 el gemberpoeder
    • 2 uien
    • 2 wortels
    • 1 teen knoflook
    • 2 el tomatenpuree
    • 1 takje tijm
    • 2 laurierblaadjes
    • 1 steranijs
    • 100 ml rode wijn
    • 500 ml kriekenbier
    • 1 blik tomaten (400 g)
    • 2 el bloem
    • 180 g cranberries
    • zout en versgemalen zwarte peper

BLADERDEEG-LAAG

    • 450 g roomboterbladerdeeg
    • 1 ei, losgeklopt
    • bloem, om te verstuiven

VERDER NODIG:

    • ovenvaste stoofpan
    • deegroller
    • bakpapier
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160° C. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm en bestrooi met bloem.
  2. Verhit de stoofpan, voeg 2 eetlepels olijfolie, kaneel en gemberpoeder toe. Bak 3 minuten. Voeg dan het vlees toe en bak het rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Snipper ondertussen de uien, schrap de wortel en snij in plakjes.
  4. Schenk de rest van de olijfolie in de pan en doe de uien, wortel en tomatenpuree erbij. Pers de knoflook erboven. Roerbak het mengsel in 10 minuten op middelhoog vuur goudbruin. Voeg de tijm, laurier en steranijs toe en bak 2 minuten mee.
  5. Schenk de wijn en het bier erbij, voeg de tomaten, cranberry’s en het gebakken vlees toe en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en zet de pan in de oven. Stoof het vlees in circa 3 uur zacht en gaar in de oven. Schep af en toe om.
  6. Verwijder het vel van de worstjes en snij het in stukken. Bak het vlees in de koekenpan gaar. Laat het uitlekken en afkoelen.
  7. Neem de stoofpan uit de oven en laat het vlees in een zeef uitlekken en vang de jus op. Laat het stoofvlees iets afkoelen en meng de worst erdoor. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.
  8. Rol de helft van het bladerdeeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een flinke lap van minimaal 28 cm doorsnede. Snijd er met behulp van een bord of de ring van een springvorm een cirkel uit van 27 cm doorsnede. Leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.
  9. Verdeel het vlees-cranberry-mengsel erover maar houd rondom een rand van circa 3 cm vrij.
  10. Rol de rest van het bladerdeeg uit, bestrijk de rand met water, leg het bladerdeeg op de vulling en de rand en snij mooi bij. Snij van de restjes een paar blaadjes en plak ze vast met een beetje water. Bestrijk de taart met losgeklopt ei.
  11. Maak met een scherp mesje een gaatje in het midden en maak mooie lijnen op de taart. Laat de taart minimaal 1 uur (maximaal 4 uur) op een koele plek rusten.
  12. Verwarm tijdig de oven voor op 190° C. Bak de taart 20 minuten in het midden van de oven, verlaag de oven naar 160° C en bak nog 30 minuten. Neem de taart uit de oven en laat 10 minuten rusten.
  13. Kook, indien gewenst, ondertussen de jus in tot een mooie, dikke saus.
  14. Serveer de rundertaart met een frisse salade van roodlof of radicchio, rode bietjes, walnoten en een mosterddressing.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160° C. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm en bestrooi met bloem.
  2. Verhit de stoofpan, voeg 2 eetlepels olijfolie, kaneel en gemberpoeder toe. Bak 3 minuten. Voeg dan het vlees toe en bak het rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Snipper ondertussen de uien, schrap de wortel en snij in plakjes.
  4. Schenk de rest van de olijfolie in de pan en doe de uien, wortel en tomatenpuree erbij. Pers de knoflook erboven. Roerbak het mengsel in 10 minuten op middelhoog vuur goudbruin. Voeg de tijm, laurier en steranijs toe en bak 2 minuten mee.
  5. Schenk de wijn en het bier erbij, voeg de tomaten, cranberry’s en het gebakken vlees toe en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en zet de pan in de oven. Stoof het vlees in circa 3 uur zacht en gaar in de oven. Schep af en toe om.
  6. Verwijder het vel van de worstjes en snij het in stukken. Bak het vlees in de koekenpan gaar. Laat het uitlekken en afkoelen.
  7. Neem de stoofpan uit de oven en laat het vlees in een zeef uitlekken en vang de jus op. Laat het stoofvlees iets afkoelen en meng de worst erdoor. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.
  8. Rol de helft van het bladerdeeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een flinke lap van minimaal 28 cm doorsnede. Snijd er met behulp van een bord of de ring van een springvorm een cirkel uit van 27 cm doorsnede. Leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.
  9. Verdeel het vlees-cranberry-mengsel erover maar houd rondom een rand van circa 3 cm vrij.
  10. Rol de rest van het bladerdeeg uit, bestrijk de rand met water, leg het bladerdeeg op de vulling en de rand en snij mooi bij. Snij van de restjes een paar blaadjes en plak ze vast met een beetje water. Bestrijk de taart met losgeklopt ei.
  11. Maak met een scherp mesje een gaatje in het midden en maak mooie lijnen op de taart. Laat de taart minimaal 1 uur (maximaal 4 uur) op een koele plek rusten.
  12. Verwarm tijdig de oven voor op 190° C. Bak de taart 20 minuten in het midden van de oven, verlaag de oven naar 160° C en bak nog 30 minuten. Neem de taart uit de oven en laat 10 minuten rusten.
  13. Kook, indien gewenst, ondertussen de jus in tot een mooie, dikke saus.
  14. Serveer de rundertaart met een frisse salade van roodlof of radicchio, rode bietjes, walnoten en een mosterddressing.