Gemarineerde Ierse entrecote met Guinness-saus

4 personen
90 minuten

Ingrediënten:

    • 4 Ierse entrecotes van 2 cm dik
    • 2 tenen knoflook, geperst
    • ½ el mosterdpoeder
    • ½ tl chilipoeder
    • ½ el bruine suiker
    • 2 el olijfolie

GUINNESS-SAUS

  • 3 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 el mosterdpoeder
  • 1 tl gemalen piment
  • 1 tl chilipoeder
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 blik Iers bier (Guinness)
  • 2 el citroensap
  • 3-4 el bruine suiker

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten:

    • 4 Ierse entrecotes van 2 cm dik
    • 2 tenen knoflook, geperst
    • ½ el mosterdpoeder
    • ½ tl chilipoeder
    • ½ el bruine suiker
    • 2 el olijfolie

GUINNESS-SAUS

  • 3 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 el mosterdpoeder
  • 1 tl gemalen piment
  • 1 tl chilipoeder
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 blik Iers bier (Guinness)
  • 2 el citroensap
  • 3-4 el bruine suiker

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Maak eerst de Guinness-saus: Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui, knoflook en bleekselderij zachtjes glazig. Roer de mosterdpoeder, piment en chilipoeder erdoor en voeg de gezeefde tomaten met het bier, het citroensap en de suiker toe.
  2. Breng het geheel aan de kook en laat de saus 30-45 minuten zachtjes inkoken tot een dikke barbecuesaus. Breng op smaak met zout en peper en laat de saus afkoelen.
  3. Meng in een diep bord de tomatenketchup met de knoflook, mosterdpoeder, chilipoeder, suiker en olijfolie tot een marinade en wentel de Ierse entrecotes erdoor.
  4. Laat de entrecote 30 minuten staan en op kamertemperatuur komen. Leg de entrecote in de pan en bak deze aan iedere kant ongeveer 3 minuten. Houd de entrecote in beweging tijdens het bakken, maar prik er niet in met een vork. Ze mogen van binnen rosé blijven.

Bereidingswijze:

  1. Maak eerst de Guinness-saus: Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui, knoflook en bleekselderij zachtjes glazig. Roer de mosterdpoeder, piment en chilipoeder erdoor en voeg de gezeefde tomaten met het bier, het citroensap en de suiker toe.
  2. Breng het geheel aan de kook en laat de saus 30-45 minuten zachtjes inkoken tot een dikke barbecuesaus. Breng op smaak met zout en peper en laat de saus afkoelen.
  3. Meng in een diep bord de tomatenketchup met de knoflook, mosterdpoeder, chilipoeder, suiker en olijfolie tot een marinade en wentel de Ierse entrecotes erdoor.
  4. Laat de entrecote 30 minuten staan en op kamertemperatuur komen. Leg de entrecote in de pan en bak deze aan iedere kant ongeveer 3 minuten. Houd de entrecote in beweging tijdens het bakken, maar prik er niet in met een vork. Ze mogen van binnen rosé blijven.