• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    345 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Van de chef, Stoven

Rundersukade met risotto en rode wijnjus

Ingrediënten

  • 1 kg Ierse rundersukade
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl peperkorrels
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 teen knoflook
  • 500 ml rode wijn
  • 1,5 l kalfsjus
  • 4 el zuurdesem croutons
  • Crostini’s van zuurdesembrood
  • 1 bakje mosterdcress
  • Olijfolie

    Risotto

  • 300gr risottorijst Acquarello
  • 1 sjalot
  • 600 ml gevogeltebouillon
  • 100 gr geraspte parmezaanse kaas

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 95 °C . Snijd de rundersukade in stukken en dep ze droog met keukenpapier. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een ovenbestendige braadpan en bak het vlees op hoog vuur 5 minuten aan. Blus af met de rode wijn.
  2. Voeg de kalfsjus toe en daarna alle kruiden en specerijen. Zet de pan in het midden van de oven en laat het vlees in ca. 5 uur zacht en gaar worden. Neem het vlees uit het vocht en schenk de jus door een fijne zeef. Schenk de jus terug in de pan en laat op laag vuur inkoken tot een mooie saus.
  3. Snipper de sjalot. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de sjalot 3 minuten. Voeg de risotttorijst toe en bak ca. 2 minuten mee. Schenk een soepopscheplepel bouillon erbij en roer tot al het vocht is opgenomen. Voeg weer bouillon toe en ga door tot de risotto beetgaar is. Dit duur ca. 12 minuten. .
  4. Voeg vlak voor serveren de parmezaanse kaas toe aan de risotto.
  5. Verdeel de risotto over vier borden, leg de sukade erop, schep de croutons erop en garneer met mosterdcress. Schenk vlak voor het serveren de jus eromheen en druppel daarin wat olijfolie.

Meer weten over Roger Rassin, klik hier!

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?