Ierse runderlende met mosterd en bruine suiker

4 personen
30 minuten

Ingrediënten

  • 400 gr Ierse runderlende (2×200 gram zonder vet), op kamertemperatuur
  • 2 stronkjes witlof
  • 1 prei
  • 1 el Dijonmosterd
  • 2 el oude balsamicoazijn
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 1,5 el olijfolie
  • 1 el boter

Ingrediënten

  • 400 gr Ierse runderlende (2×200 gram zonder vet), op kamertemperatuur
  • 2 stronkjes witlof
  • 1 prei
  • 1 el Dijonmosterd
  • 2 el oude balsamicoazijn
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 1,5 el olijfolie
  • 1 el boter

Bereidingswijze

  1. Halveer de witlof in de lengte en kook ze 2 min., giet af en spoel onder koud stromend water om het kookproces te stoppen. Laat goed uitlekken. Snijd het wit van de prei (het groene gedeelte gebruik je niet) in ringen van 5 mm en kook ze 1 min. Giet af, spoel ook koud en laat ook goed uitlekken.
  2. Dep de Ierse runderlende droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper naar smaak. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en bak het vlees op hoog vuur in ca. 3 min. Keer halverwege en voeg de boter toe. Laat de runderlende afgedekt op een warme plaats rusten.
  3. Zet de grill van de oven aan. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de witlof op de snijkant in ca. 3 min. mooi bruin, voeg 1 eetlepel bruine basterdsuiker en de oude balsamicoazijn toe en breng op smaak met zout en peper uit de molen.
  4. Bestrijk het vlees met de mosterd, bestrooi met de rest van de bruine basterdsuiker en laat kort karamelliseren onder de grill (of doe dit met een gasbrander).
  5. Verhit een koekenpan zonder boter of olie en bak de preiringen op hoog vuur in ca. 2 min. goudbruin. Bestrooi met zout naar smaak.
  6. Leg de witlof op 4 voorverwarmde borden en duw tot er een mooie waaier ontstaat. Snijd het vlees in plakken en verdeel het over de borden, verdeel als laatste de preiringen erover.

Bereidingswijze

  1. Halveer de witlof in de lengte en kook ze 2 min., giet af en spoel onder koud stromend water om het kookproces te stoppen. Laat goed uitlekken. Snijd het wit van de prei (het groene gedeelte gebruik je niet) in ringen van 5 mm en kook ze 1 min. Giet af, spoel ook koud en laat ook goed uitlekken.
  2. Dep de Ierse runderlende droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper naar smaak. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en bak het vlees op hoog vuur in ca. 3 min. Keer halverwege en voeg de boter toe. Laat de runderlende afgedekt op een warme plaats rusten.
  3. Zet de grill van de oven aan. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de witlof op de snijkant in ca. 3 min. mooi bruin, voeg 1 eetlepel bruine basterdsuiker en de oude balsamicoazijn toe en breng op smaak met zout en peper uit de molen.
  4. Bestrijk het vlees met de mosterd, bestrooi met de rest van de bruine basterdsuiker en laat kort karamelliseren onder de grill (of doe dit met een gasbrander).
  5. Verhit een koekenpan zonder boter of olie en bak de preiringen op hoog vuur in ca. 2 min. goudbruin. Bestrooi met zout naar smaak.
  6. Leg de witlof op 4 voorverwarmde borden en duw tot er een mooie waaier ontstaat. Snijd het vlees in plakken en verdeel het over de borden, verdeel als laatste de preiringen erover.