• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    180 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Van de chef, Stoven

Gestoofde Ierse runderwang

Ingrediënten

  • 500 g Ierse runderwang of Ierse runderriblappen, op kamertemperatuur
  • 2 el ghee of geklaarde boter
  • 40 g groene currypasta
  • 300 ml runderfond
  • 200 ml kokosmelk
  • 300 g kiemgroentenmix
  • 1 jonge kokosnoot
  • 1 papadum
  • 4 bloemen van de Oost Indische kers

    Gekonfijte sjalotten

  • 4 sjalotten
  • 50 g boter
  • 100 ml rode wijn
  • 2 tl rietsuiker

    Keukenmateriaal

  • Stoofpan
  • Portioneer-ring 15 cm

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Snijd de Ierse runderwang in blokjes van 2 cm. Verhit de ghee of geklaarde boter in een braadpan en bak de Ierse runderwang in 5 min. goudbruin, doe dit eventueel in porties. Voeg de currypasta, runderfond en de kokosmelk toe. Breng aan de kook en stoof vervolgens op laag vuur zonder deksel in ca. 2,5 uur beetgaar.
  2. Voor de geconfijte sjalotten snijd je de sjalotten in ringen. Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalotten op middelhoog vuur 5 min. Voeg de wijn en rietsuiker toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur afgedekt inkoken tot de sjalotten zacht en gekonfijt zijn.
  3. Breek of hak de kokosnoot open en schraap met een lepel het vruchtvlees eruit.
  4. Voeg vlak voor het serveren de kiemgroente toe aan de sjalot en stoof kort mee. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Verdeel de runderwang met behulp van de portioneerring over 4 warme borden. Schep er wat geconfijte sjalot met kiemgroente op. Garneer met stukjes papadum en kokosnoot. Versier met de bloemen (deze zijn eetbaar).

Meer weten over Alain Alders? Klik hier!

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?