Brasato al Barolo met Iers rundvlees

6 personen
150 minuten

Ingrediënten:

    • 800 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 1 fles Barolo wijn (750 ml)
    • 2 middelgrote winterwortels
    • 3 uien
    • 1 stengel bleekselderij
    • 3 takjes verse tijm + extra voor garnering
    • 1 takje verse rozemarijn
    • 1 laurierblaadje
    • 10 zwarte peperkorrels
    • 2 el olijfolie
    • 2 el boter
    • 150 g pancetta (in plakjes)
    • 1 bol knoflook
    • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

    • ovalen stoofpan
    • keukentouw
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 800 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
    • 1 fles Barolo wijn (750 ml)
    • 2 middelgrote winterwortels
    • 3 uien
    • 1 stengel bleekselderij
    • 3 takjes verse tijm + extra voor garnering
    • 1 takje verse rozemarijn
    • 1 laurierblaadje
    • 10 zwarte peperkorrels
    • 2 el olijfolie
    • 2 el boter
    • 150 g pancetta (in plakjes)
    • 1 bol knoflook
    • zout en versgemalen zwarte peper

VERDER NODIG:

    • ovalen stoofpan
    • keukentouw
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Leg de stukken vlees op elkaar en bind het vast met keukentouw, maak er een platte rollade van. Schrap de wortels en snij ze in plakjes. Snij de ui in dunne parten en de bleekselderij in plakjes
  2. Leg het vlees en de groente in een schaal en schenk de wijn erover. Voeg de tijm, rozemarijn, laurier en peperkorrels toe en laat afgedekt 6 uur marineren.
  3. Neem het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
  4. Snijd de bovenkant van de bol knoflook (circa 1/3).
  5. Verhit de olijfolie met de boter in de stoofpan en bak de pancetta 4 minuten. Leg het stoofvlees in de pan en bak rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met zout naar smaak, schenk de marinade erbij, leg de knoflook in de pan en breng aan de kook. Stoof het vlees in circa 1,5 uur gaar (het vlees moet zacht zijn maar niet helemaal uit elkaar vallen).
  6. Breng indien nodig op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Garneer met de extra takjes tijm.

Bereidingswijze:

  1. Leg de stukken vlees op elkaar en bind het vast met keukentouw, maak er een platte rollade van. Schrap de wortels en snij ze in plakjes. Snij de ui in dunne parten en de bleekselderij in plakjes
  2. Leg het vlees en de groente in een schaal en schenk de wijn erover. Voeg de tijm, rozemarijn, laurier en peperkorrels toe en laat afgedekt 6 uur marineren.
  3. Neem het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
  4. Snijd de bovenkant van de bol knoflook (circa 1/3).
  5. Verhit de olijfolie met de boter in de stoofpan en bak de pancetta 4 minuten. Leg het stoofvlees in de pan en bak rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met zout naar smaak, schenk de marinade erbij, leg de knoflook in de pan en breng aan de kook. Stoof het vlees in circa 1,5 uur gaar (het vlees moet zacht zijn maar niet helemaal uit elkaar vallen).
  6. Breng indien nodig op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Garneer met de extra takjes tijm.