Grasgevoerd

Het geheim van Iers rundvlees!

Ierse runderen lopen gemiddeld 220 dagen per jaar lekker buiten te grazen. De dieren gaan in het voorjaar naar buiten, meestal tussen februari en april. De jongere, lichtere dieren gaan het eerst, omdat zij de dan nog vochtige gronden en grasvlakten het minste beschadigen. Ierse boeren zijn zuinig op hun gras! Ter bescherming van de kwetsbare grond staan Ierse runderen in de winter dan ook binnen. Toch eten ze daar ook gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat het dieet van Ierse runderen voor 90% uit gras. Dat is duurzaam, maar tevens de basis van de verrassend intense smaak.

Ideaal klimaat

Maar liefst 80% van het Ierse boerenland bestaat uit weiland. Het Ierse klimaat en de Ierse bodem zijn optimaal voor de groei van gras: veel regen, milde temperaturen en grond die rijk is aan kalksteen, zorgen voor een lang groeiseizoen. Daarnaast groeit er veel klaver, zoals shamrock. Deze soort klaver is niet voor niets het nationale symbool van Ierland! Klaver is een belangrijke bodemverbeteraar, die rijk is aan natuurlijke proteïne waardoor het waardevol veevoer is.

Grasgevoerd gezonder dan graangevoerd?

Het grasdieet van Ierse runderen geeft het vlees een mooie intense smaak, maar ook komt uit wetenschappelijke hoek steeds meer bewijs dat vlees van een grasgevoerd rund gezonder is dan vlees van runderen die met granen worden gevoerd. Iers rundvlees is van nature rijk aan eiwitten en natriumarm en bevat vitamines en minderalen die belangrijk zijn voor een gezonde voeding. Recent onderzoek toont aan dat grasgevoerd rundvlees een hogere concentratie vitamines, mineralen en omega-3 vetzuren bevat, bouwstenen voor een goede gezondheid. Iers rundvlees heeft ook een laag vetgehalte, en bevat minder verzadigd vet dan vlees van runderen die krachtvoer krijgen. Nog meer goed nieuws, vooral voor mensen die graag op hun gewicht letten: grasgevoerd rundvlees bevat ook meer linolzuur. En uit onderzoek blijkt dat linolzuur bij mensen de aanmaak van vetcellen remt.

Heerlijk intense smaak

De combinatie van een grasdieet en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een mooie en intense vleessmaak, wat ook nog eens perfect past in een verantwoord consumptiepatroon.

Waarom Iers rundvlees?

In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.