Ierse biefstuk burgers met sticky uienmarmelade

Van fijngehakte bavette, op smaak gemaakt met knoflook en lente-uitjes, maak je hamburgers. Deze stijlvolle burger kan in de pan worden gebakken of natuurlijk op de barbecue, en smaakt heerlijk op een broodje met een hartigzoete sticky uienmarmelade.

4 personen

Ingrediënten

Voor de steak

  • 700 g Ierse bavette of riblap, zeer fijn gehakt (met ongeveer 10% vet)
  • 4 el gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook, zeer fijngesneden
  • 4 el zeer fijngesneden lente-uitjes
  • 4 eetlepels losgeklopt ei

Serveren

  • 4 ciabattabroodjes, gehalveerd
  • 4 el mayonaise
  • 1 little gem sla, bijgesneden en in blaadjes gebroken
  • 4 vierkante plakken vintage Cheddar kaas (zoals Dubliner)
  • Ui, in dunne ringen gesneden
  • 4 flinke eetlepels uienmarmelade
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Voor de steak

  • 700 g Ierse bavette of riblap, zeer fijn gehakt (met ongeveer 10% vet)
  • 4 el gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook, zeer fijngesneden
  • 4 el zeer fijngesneden lente-uitjes
  • 4 eetlepels losgeklopt ei

Serveren

  • 4 ciabattabroodjes, gehalveerd
  • 4 el mayonaise
  • 1 little gem sla, bijgesneden en in blaadjes gebroken
  • 4 vierkante plakken vintage Cheddar kaas (zoals Dubliner)
  • Ui, in dunne ringen gesneden
  • 4 flinke eetlepels uienmarmelade
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

WAAROM IERS RUNDVLEES?
Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgt voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze 

  1. Om de burgers te maken, doe je het gehakt in een kom met de ui, knoflook, lente-uitjes en ei. Mix tot alles goed gemengd is en breng op smaak, vorm er vervolgens 4 gelijke hamburgers van. Dek af en laat afkoelen tot het nodig is.
  2. Als je een houtskoolbarbecue gebruikt, steek deze dan 30 minuten voordat je wilt gaan koken aan. Voor een gasbarbecue geldt 10 minuten van tevoren. Als je een koekenpan gebruikt, zet deze dan op hoog vuur tot hij heel heet is.
  3. Schroei de hamburgers 2 minuten aan elke kant en bak ze vervolgens nog 5 minuten aan elke kant voor medium-rare of langer als je de hamburgers meer doorbakken wilt. Laat ze als ze de gewenste gaarheid hebben een paar minuten rusten.
  4. Rooster ondertussen de helften van de ciabattabroodjes tot ze mooie grillstrepen hebben.
  5. Besmeer de onderste helft van de ciabattabroodjes met mayonaise. Beleg met wat sla, een plakje cheddarkaas en uienringen.
  6. Leg vervolgens op elk broodje een burger en leg ze op voorverwarmde borden.
  7. Doe op elke burger een flinke eetlepel uienmarmelade en leg de bovenste helft van het broodje erop om te serveren.

Bereidingswijze 

  1. Om de burgers te maken, doe je het gehakt in een kom met de ui, knoflook, lente-uitjes en ei. Mix tot alles goed gemengd is en breng op smaak, vorm er vervolgens 4 gelijke hamburgers van. Dek af en laat afkoelen tot het nodig is.
  2. Als je een houtskoolbarbecue gebruikt, steek deze dan 30 minuten voordat je wilt gaan koken aan. Voor een gasbarbecue geldt 10 minuten van tevoren. Als je een koekenpan gebruikt, zet deze dan op hoog vuur tot hij heel heet is.
  3. Schroei de hamburgers 2 minuten aan elke kant en bak ze vervolgens nog 5 minuten aan elke kant voor medium-rare of langer als je de hamburgers meer doorbakken wilt. Laat ze als ze de gewenste gaarheid hebben een paar minuten rusten.
  4. Rooster ondertussen de helften van de ciabattabroodjes tot ze mooie grillstrepen hebben.
  5. Besmeer de onderste helft van de ciabattabroodjes met mayonaise. Beleg met wat sla, een plakje cheddarkaas en uienringen.
  6. Leg vervolgens op elk broodje een burger en leg ze op voorverwarmde borden.
  7. Doe op elke burger een flinke eetlepel uienmarmelade en leg de bovenste helft van het broodje erop om te serveren.